Trei pacienti COVID-19 au murit, dupa o defectiune la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babes din Bucuresti

Trei pacienti COVID-19 au murit luni, 12 aprilie, dupa o defectiune la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babes din Bucuresti, care a dus la oprirea alimentarii cu oxigen. Potrivit unui comunicat al DSU ventilatoarele din sectia mobila au intrat in avarie fiind chemata firma distribuitoare pentru a le repara, insa reprezentantul companiei nu a vrut sa intre in unitatea medicala desi i-a fost oferit echipament de protectie, informeaza Ziare.com.

Sistemul de alimentare cu oxigen ar fi cedat, iar cei opt pacienti din sectia mobila ATI au fost ventilati manual de catre personalul medical. Din nefericire trei din cei opt pacienti nu au putut fi salvati.

Loading...

Politistii si procurorii au deschis o ancheta. Sectia mobila de terapie intensiva a fost pusa in functie saptamana trecuta. Aici erau internati opt pacienti in stare grava, ceea ce reprezinta capacitatea maxima a sectiei.

Reactia Departamentului pentru Situatii de Urgenta

„Personalul medical care incadreaza Unitatea de Terapie Intensiva Mobila a semnalat intrarea in avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regasite in container si a comunicat echipei tehnice a spitalului ca acestea prezinta o alarma de suprapresiune respectiv, presiune crescuta de peste 6 Bari, limita maxima admisa pentru functionarea corecta si in siguranta a acestor tipuri de echipamente medicale.

In urma verificarii presiunii oxigenului din Unitatea Mobila, ventilatoarele au ramas in avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fata locului a refuzat intrarea in unitate, desi i-a fost oferit de catre personalul medical, echipament complet de protectie impotriva COVID-19. Acesta, in final a parasit incinta spitalului, refuzand sa intre in TIR.

La acest moment este in derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la cresterea presiunii oxigenului peste valoarea maxima admisa, in cadrul Unitatii Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, in urma avariei a demonstrat ca acestea au inregistrat o cresterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din functiune.

Instalarea si operationalizarea Unitatii se realizeaza sub coordonarea DSU si a spitalului iar reglarea continua a parametrilor de lucru, a instalatiei de oxigen care deserveste UTIM-ul, monitorizarea acesteia si operarea unitatii este realizata de echipa tehnica a spitalului.

Din cei 8 pacienti internati in UTIM din cadrul Victor Babes

  • 1 pacient pe o sectie proprie a spitalului Victor Babes
  • 1 pacient la Spitalul ROL 2 (sectia militara a Ana Aslan)
  • 2 pacienti la Spitalul Bagdasar Arseni
  • 1 pacient la Floreasca
    -3 pacienti au fost declarati decedati, in urma intrarii in stop cardio respirator”.

Politistii si procurorii au deschis o ancheta

„Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unitatii de parchet competente teritorial, a declansat cercetari cu privire la decesul a trei persoane, pacienti, in cadrul unei unitati spitalicesti din sectorul 3.

Cercetarile vizeaza stabilirea cauzelor si conditiilor in care s-a produs decesul.

Trupurile neinsufletite urmeaza a fi ridicate si transportate la INML in vederea efectuarii necropsiei”, se arata intr-un comunicat al Politiei Capitalei.

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a transmis condoleante familiilor victimelor acestei tragedii.

„In aceasta seara, din nefericire, au decedat in conditii neclare trei pacienti de la Spitalul Victor Babes din Capitala. E o tragedie, un moment dramatic in care vieti omenesti au fost pierdute. Prezint condoleante familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astazi. Am sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 in legatura cu aceasta situatie, fiindca vinovatii trebuie identificati si pedepsiti. Am solicitat colaborarea deplina a personalului acestui spital in cadrul cercetarilor care vor avea loc”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.