The Times: Romania isi sporeste capacitatea de aparare impotriva Rusiei! Baza de la Marea Neagra Va putea gazdui pana la 10.000 de soldati si va putea primi avioanele F35 ale NATO!

13

Romania va cheltui 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea unei baze militare de la Marea Neagra, pentru a contracara prezenta insidioasa a Rusiei in regiune, scrie cotidianul britanic The Times.

Loading...

Baza aeriana Mihail Kogalniceanu, situata la aproape 200 km distanta de Bucuresti, va fi adusa la standardele NATO, potrivit unor documente. Va putea gazdui pana la 10.000 de soldati si va putea primi avioanele F35 ale NATO.

Va include un „mini-oras” pentru militari care va fi prevazut si cu gradinite, cluburi sportive si un spital.

Baza este deja un centru al activitatii sporite a aliantei in Marea Neagra, care a devenit un teatru crucial al tensiunilor dintre Rusia si Occident. De la anexarea Crimeii de la Ucraina, in 2014, Moscova si-a consolidat prezenta navala si a folosit baza de mare adancime de la Sevastopol pentru a lansa misiuni in Siria. De asemenea, a incercat sa perturbe navigatia prin confiscarea a trei nave de razboi ucrainene in Stramtoarea Kerci, in noiembrie anul trecut, scrie ziarul britanic, citat de Rador.

Romania si Bulgaria, fosti sateliti sovietici de pe malul Marii Negre, au aderat la NATO si UE dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Ele au solicitat aliantei sa-si intareasca fortele din zona drept raspuns.

Aproximativ 500 de militari americani au fost trimisi in februarie anul trecut la baza care mai gazduieste si un escadron de aparate Typhoon ale RAF. Din aprilie anul trecut, aceste avioane au fost trimise in repetate randuri sa intercepteze aparate de zbor rusesti. Romania conduce un exercitiu anual al NATO in Marea Neagra.

Georgia, un alt stat cu deschidere la Marea Neagra alarmat de ambitiile Rusiei, nu este membru NATO dar a aderat la exercitiile militare alaturi de alianta. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus ca alianta se „pregateste” pentru integrarea Georgiei, in timpul vizitei pe care a facut-o in aceasta tara care este amplasata pe coasta estica a marii, in martie anul acesta.

si Ucraina ia parte la exercitiile NATO din regiune si si-a intensificat angajamentele alaturi de alianta din 2014.