Tensiuni fara precedent intre doua puteri militare! Donald Trump ar fi aprobat un atac asupra Iranului, dar l-a anulat in ultima clipa

9

Planeta fierbe. Tensiunile dintre doua din cele mai mari puteri militare provoaca fiori. Donald Trump a aprobat joi un atac selectiv contra Iranului ca raspuns la doborarea de catre Teheran a unei drone americane, dar a suspendat ordinul inainte ca Pentagonul sa-l execute, scrie The New York Times.

Loading...

Trump aprobase atacuri asupra mai multor obiective iraniene, precum radare sau baterii de rachete, au indicat oficiali pentru publicatia americana.

Operatiunea, preconizata a avea loc inainte de ora locala 19:00, joi, (02:00 GMT, vineri), era deja in curs: avioanele se aflau in aer, iar navele pe pozitie, atunci cand actiunea a fost suspendata inainte de lansarea vreunei rachete, au precizat aceiasi oficiali.

Sursele citate au spus ca nu cunosc motivele suspendarii operatiunii – daca aceasta s-a datorat unei schimbari de opinie a lui Trump sau a avut la baza ratiuni logistice – si nici nu au putut indica daca atacurile au fost anulate sau amanate.

Trump a mai autorizat doua atacuri asemanatoare in 2017 si 2018 asupra unor obiective militare ale regimului lui Bashar al Assad in Siria.

La primele ore ale zilei de joi, Iranul a doborat o drona a armatei americane care, potrivit Teheranului, intrase in spatiul sau aerian pentru misiuni de supraveghere, insa, conform Pentagonului, aparatul se afla deasupra apelor internationale intr-o misiune de recunoastere.

Doborarea dronei a crescut la maxim tensiunile dintre SUA si Iran, o relatie care s-a deteriorat dupa ce Trump a decis retragerea tarii sale din acordul nuclear cu Iranul si puterile europene, masura dublata de reintroducerea sanctiunilor contra Republicii Islamice.

Dupa ce a aflat de doborarea dronei, Trump a postat pe Twitter un mesaj pe un ton amenintator: “Iranul a facut o mare greseala!”.

Totusi, cateva ore mai tarziu, Trump a redus importanta evenimentului si a evocat posibilitatea unei erori umane, spunand ca-i vine greu sa creada ca a fost ceva intentionat.