Te crucesti! Pentru o femeie arsa in Timisoara pe mai mult de jumatate din suprafata corpului s-a gasit doar o ambulanta, iar pentru senatorul stricat la stomac s-a trimis un elicopter SMURD!

25

Un caz cutremurator scos la iveala de Libertatea care arata sistemul defect in care se zbate Romania. Pe 7 iunie 2019 o timisoreanca, Mihaela Iacob, care se afla in apartamentul unor prieteni, incinta in cadrul careia s-a produs o explozie si i-a provocat arsuri grave. Mihaela Iacob a fost transportata cu o ambulanta catre Viena, ajungand la destinatie la 72 de ore dupa explozie, in timp ce senatorul PSD Virginel Iordache a avut la dispozitie un elicopter pentru a fi transportat de la Suceava la Bucuresti pentru ca suferea de enteroviroza.

Loading...

O scurgere de gaze a provocat explozia in urma careia Mihaela s-a ales cu arsuri pe 50% din suprafata corpului si cu leziuni ale cailor respiratorii. Ambulanta SMURD a dus-o la Casa Austria, Clinica de Chirurgie Plastica a Spitalului Judetean de Urgenta din Timisoara, singurul loc din judet in care poate primi ingrijiri temporare un pacient ars.

”in Timisoara nu exista centru de mari arsi, nu sunt facilitati pentru ingrijirea pe termen lung a unui astfel de pacient”, a spus Mihai Grecu, seful SMURD Timis.

Mihaela a fost operata de urgenta, dupa care medicii i-au indus coma si au dus-o in salonul de Terapie Intensiva, unde mai erau sapte pacienti.

”Unul dintre medici ne-a explicat ca trebuie transferata de urgenta afara, pentru ca riscul infectarii este maxim, neexistand posibilitatea de a fi izolata”, a spus Cristi, un prieten de-al Mihaelei.

In jurul Mihaelei s-a mobilizat o mica armata de voluntari, care au incercat sa navigheze prin sistem pentru facilitarea transferului in strainatate.

”Vineri, la 11 seara, Magicamp a notificat Ministerul Sanatatii de existenta acestui caz la Timisoara. De sambata dimineata, dupa schimbarea garzii, am fost anuntat ca pacienta a devenit netransportabila. Duminica dimineata, cand a intrat in tura noua echipa pacienta a redevenit transportabila. in cele trei zile in care am oferit sprijin, pot trage concluzia ca in Ministerul Sanatatii exista dezorganizare totala, ca nu se cunoaste legislatia si nu exista proceduri”, spune Monica Althamer, voluntar Magicamp.

„Nu avem avion, i se va oferi transport terestru”.

De obtinerea unui mijloc de transport pentru transfer s-a ocupat Mihai Grecea, supravietuitor al incendiului de la Colectiv si membru in grupul de lucru de la Ministerului Sanaatii, pentru definirea procedurilor de transfer pentru marii arsi.

”Dupa 48 de ore de la explozie, pacienta era inca in tara, motiv pentru care, in cursul zilei de duminica am incercat sa iau legatura cu Raed Arafat. Acesta a avut telefonul inchis, asa ca l-am sunat pe adjunctul sau, Calin Alexandru. „Nu avem avion, i se va oferi transport terestru”, a fost raspunsul lui Alexandru”, spune Grecea.

Mihaela a ajuns la AKH Viena, luni in jurul orei 13.00, dupa un drum de sase ore si la mai mult de 72 ore de la explozie. Combustibilul si rovigneta ambulantei au fost platite de prieteni.

Citeste pe larg cazul in Libertatea