Tancurile americane din Romania au gresit traseul de lupta si au distrus culturile de grau si porumb din Ialomita! Taranii au sunat la 112

17

Incident mai putin obisnuit in Ialomita. Proprietarii de terenuri agricole s-au pomenit cu tancurile americane pe culturile de grau si porumb. MApN precizeaza ca blindatele americane au intrat pe terenurile agricole, provocand daune, din cauza „conditiilor meteo nefavorabile”.

Loading...

Militari americani din cadrul Exercitiului Multinational Saber Guardian 19 au intrat, joi, cu tehnica blindata din dotare prin mai multe culturi din zona Insulei Ialomitei, distrugandu-le. Incidentul s-a produs ”in conditii meteo nefavorabile”, a anuntat Ministerul Apararii Nationale (MApN). Reprezentantii MApN si ai armatei SUA cerceteaza incidentul si vor acorda despagubiri proprietarilor.

Liviu Mereuta, proprietar teren: Eram la recoltat la orez, undeva in partea stanga catre Bratul Borcea al Dunarii s-au auzit sunete, bubuieli si a iesit fum. iti dai seama ca te sperii cand vezi tancuri. Nu-ti spune nimeni, nu te anunta nimeni. Am crezut ca a luat foc cultura de grau, cand am ajuns acolo, cel putin 30 de masini de armata. iti intra in floare, iti intra in porumb, isi intra in grau. Am sunat la 112, a venit politia, i-am ajutat sa ajunga acolo si au facut un proces verbal ca nu pot opri un exercuitiu NATO. Zona afectata, pe care ei au marsaluit-o… Pagubele sunt insemnate. in jur de 600 de hectare.

Zona in cauza nu era situata pe traseul de deplasare convenit cu autoritatile locale si cu agentii economici care au in proprietate terenuri in zona.

Sursa citata a precizat ca „o comisie formata din reprezentanti ai MApN si armatei SUA cerceteaza imprejurarile in care s-a produs incidentul”.

„in jurul orei 18,30, s-a desfasurat la primaria localitatii Stelnica o intalnire a reprezentantilor comisiei cu cei ai primariei Stelnica si proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despagubirilor si a modului de acordare a acestora, in conformitate cu legislatia nationala si acordurile bilaterale in vigoare”, mai precizeaza comunicatul MApN.

O comisie formata din reprezentanti ai MApN si armatei SUA cerceteaza imprejurarile in care s-a produs incidentul.

Exercitiul Multinational Saber Guardian 2019 (SG19), la care participa apriximativ 13.500 de militari din 14 tari, se desfasoara in localitatile Cincu, Bordusani, Babadag, Smardan si Rasnov.