Surse: Klaus Iohannis a cerut alianta cu PSD, care ar urma sa functioneze si dupa 2024, pe model german

111

Surse aflate in zone politice diferite confirma ca presedintele Iohannis a intervenit din nou in PNL si a cerut conducerii partidului sa renunte la varianta „guvernului minoritar” condus de Nicolae Ciuca si sa declanseze negocieri cu PSD pentru o „majoritate solida” si „confortabila”. Un prim semn ca PNL si PSD s-au inteles deja este alegerea lui Sorin Grindeanu ca presedinte interimar al Camerei Deputatilor cu ajutorul PNL, transmite Aktual24.

Antena 3 a anuntat, luni noapte, citand surse din PNL, ca Iohannis i-a sunat pe liderii PNL si le-a cerut sa „flexibilizeze” mandatul de negociere si sa formeze o alianta cu PSD.

Loading...

Informatiile au fost confirmate de jurnalistii de la G4 Media. „Seful statului i-a sunat luni pe Florin Citu, Nicolae Ciuca si prim-vicepresedintii partidului si le-a transmis ca sansele guvernului minoritar Ciuca sunt zero in Parlament. El le-a cerut o schimbare rapida de pozitie, astfel incat PNL sa inceapa negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR”, a scris G4Media.

Jurnalistul Sebastian Zachmann anunta si el ca Iohannis prefera o alianta PNL-PSD.

„Prin cooptarea PSD la guvernare, Klaus Iohannis ar scapa definitiv de emotiile suspendarii, cel mai important obiectiv al presedintelui. Intotdeauna interesul lui Iohannis primeaza.

Klaus Iohannis si-ar mangaia orgoliul lasand USR in afara guvernarii. Refacerea coalitiei de dreapta ar insemna infrangerea lui Iohannis in fata lui Ciolos, lucru de neimaginat pentru presedinte.
PSD ar deconta guvernarea cot la cot cu PNL, n-ar mai creste fulminant in opozitie.

Iohannis l-ar izola pe Ludovic Orban. O alianta cu USR l-ar readuce pe Orban in prim-planul negocierilor, pentru ca PNL nu mai are majoritate alaturi de USR si de UDMR dupa ce disidentii liberali au parasit partidul. In schimb, prin pactul Iohannis-Ciolacu, voturile pierdute de PNL vor fi acoperite de PSD.

Iohannis ar avea ministrul sau de Justitie, deci liniste la numirea procurorilor.

Se pun bazele pentru o alianta PSD-PNL-UDMR si din 2024 incolo, in timp ce USR si AUR ar ramane vesnic in opozitie”, a transmis Zachmann.

Germania a fost condusa in ultimii ani de o alianta intre crestin-democratii cancelarului Angela Merkel si social-democrati.

Partidul Social Democrat isi asuma sa intre la guvernare si toate scenariile raman deschise in continuare, a declarat, marti, liderul PSD Marcel Ciolacu. Surse politie au anuntat ca PSD va cere postul de prim-ministru, sustinand ca are cei mai multi reprezentanti in Parlament.

„Nu este prima oara cand am spus ca PSD isi asuma si in aceasta criza sa intre la guvernare. Vom vedea inspre ce directie duc lucrurile. (…) Am constatat ca, dupa inca zece zile de criza, anumiti lideri politici au spus clar ca nu poate sa treaca prin Parlament un guvern minoritar, lucru pe care noi il spunem de la inceputul crizei, ca indiferent daca este un guvern USR, PNL, PSD, Romania nu are nevoie in acest moment de un guvern minoritar”, a afirmat Ciolacu, la sediul PSD.

Intrebat care sunt conditiile social-democratilor pentru a intra la guvernare, Ciolacu a raspuns: „Toate scenariile raman deschise in continuare si cred cu tarie ca intoarcerea la popor este cea mai corecta. Nu avem conditii, nu am discutat. Vorbesc cu toata lumea la telefon, nu am nicio retinere indiferent din ce zona politica vin aceste telefoane”.

„Fac o solicitare catre toti reprezentantii partidelor parlamentare sa avem foaret grija ce vorm in aceasta perioada fiindca cu totii suntem responsabili de declaratiile noastre”, a mai spus Ciolacu, intrebat fiind despre declaratiile lui Citu conform caruia „PSD este dusmanul poporului roman”.