Suedia, criticata anterior pentru abordarea sa anti-coronavirus, laudata de OMS: Au mers pe recomandari nu pe restrictii

9

Suedia ar putea fi un model de o noua normalitate pentru statele din intreaga lume care incep sa ridice treptat restrictiile, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. Tara nordica a mers pe recomandari catre populatie, nu pe restrictii, iar acestea au fost respectate de populatie. Tocmai aici este cheia, sustine OMS, daca lumea doreste sa ajunga la aceasta noua normalitate, atunci trebuie sa respecte distantarea sociala si sa-i protejeze pe cei vulnerabili.

„Cred ca daca vrem sa ajungem la o noua normalitate, Suedia reprezinta un model, daca vrem sa ne intoarcem inapoi la o societate in care sa nu avem izolare. Cred ca exista perceptia potrivit careia Suedia nu a impus masuri de control si ca a lasat boala sa se raspandeasca. Nu este deloc adevarat.

Loading...

Suedia a implementat o politica publica foarte puternica privind distantarea sociala, cu privire la ingrijirea si protectia persoanelor plasate pe termen in institutii de ingrijire si multe alte lucruri. Ceea ce a facut in mod diferit este ca s-a bazat foarte mult pe relatia cu cetatenii si pe capacitatea si vointa acestora de a implementa auto-distantarea sociala si auto-reglementarea, daca doriti sa folosim acest cuvant. In acest sens, ei au implementat o politica publica printr-un parteneriat cu populatia. Au testat, au sporit semnificativ capacitatea saloanelor de terapie intensiva. Sistemul de sanatate a ramas mereu in parametri de functionare pentru a raspunde numarului de cazuri pe care l-au inregistrat”, a declarat Michael Ryan, director OMS la programul de urgente.