Studiul care provoaca fiori. Virusurile gripale se pot raspandi prin praful din aer. Acest lucru este posibil si in cazul noului coronavirus

15

Virusurile gripale si posibil si alte virusuri, ca SARS-COV 2, se pot raspandi odata cu praful din aer, spun cercetatorii americani si israelieni care au realizat un studiu comun.

Potrivit acestora, virusurile pot supravietui si in blana animalelor, suficient cat sa poata gasi o alta gazda pe care sa o infecteze. Asta inseamna ca nu sunt depedente de particulele de saliva sau alte secretii emise de oameni, pentru a se transmite de la un organism la altul, potrivit studiului publicat in revista Nature Communications, scrie Digi24.

Loading...

Concluzia este de natura sa ingrijoreze, pentru ca inseamna un nou mod de contaminare, chiar si in conditii stricte de igiena.

Autorii studiului spun ca acest lucru ar putea fi valabil si pentru SARS-CoV2. Potrivit acestora, in timpul epidemiei din China, mostrele luate din mai multe spitale aratau ca cea mai mare concentratie de a virusului era in aerul din incaperile in care personalul medical isi dadea jos echipamentul de protectie, ceea ce sugereaza ca acesta ajungea in aer atunci cand echipamentele erau dezbracate.

Deocamdata, testele au fost efectuate pe rozatoare, iar cercetatorii nu pot spune cat de usor se pot infecta oamenii, din cauza particulelor de praf incarcate cu virusuri, dar vor sa studieze aceasta posibilitate ingrijoratoare.