Studiu: Valul 4 epidemic este mai aproape decât se estima

31

Valul 4 epidemic este mai aproape decât se estima, iar în România riscurile sunt maripentru că numărul persoanelor vaccinate este foarte mic, anunță Medlife. În acest ritm, România atinge abia în patru ani o rată a imunizării de 70%.

“Este doar o chestiune de timp până când România va trece prin cel de-al patrulea val al pandemiei, de această dată provocat de tulpina Delta, care se dovedește a fi mult mai contagioasă. Riscurile sunt foarte mari din cauza numărului foarte mic de persoane vaccinate, comparativ cu alte țări în care valul a demarat în forță. Întrebarea nu este dacă vom avea un nou val, ci doar când”, susține Mihai Marcu, președinte MedLife.

Loading...

România are sub 30% dintre locuitori vaccinați, adică mai puțin de jumătate,față de media Europei, în timp ce majoritatea țărilor europene sunt aproape de ținta de a vaccina 70% dintre populație, Islanda, Belgia și Olanda au peste 80% dintre locuitori vaccinați.

Deși ponderea persoanelor care au trecut prin boală este mai mare decât cea estimată oficial, România nu este pregătită pentru un nou val al pandemiei, potrivit MedLife.

Numărul real al infectărilor în mediul urban este mult mai mare față de raportările oficiale. Astfel, jumătate din populația mediului urban mic și o treime din populația mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult față de statisticile oficiale.

Concluziile studiului au arătat un grad de imunizare colectivă la nivel urban, în România, de peste 60%, pondere care poate explica scăderea dramatică de cazuri noi din ultimile luni.

Nivelul de anticorpi neutralizanți rezultați din imunizarea naturală nu este la fel de mare precum în cazul celor care au trecut prin boală și s-au și vaccinat, arată studiul MedLife.

Există posibilitatea ca virusul să se comporte diferit de la un județ la altul, de la un oraș la altul, îmbolnăvirile urmând să aibă traiectorii total diferite în funcție de numărul persoanelor trecute prin boală coroborat cu cel al celor vaccinate.

Bucureștiul, de exemplu, un oraș cu imunitate colectivă de 68%, dintre care 44% din locuitori s-au vaccinat și 33% au trecut prin boală, diferă foarte mult de Giurgiu, unde aproape jumătate din populație a trecut prin boală și doar 13% s-a vaccinat, explică cercetătorii.

“În acest moment, este din ce în ce mai clar că Europa se închide încet în fața persoanelor nevaccinate și că destinațiile unde proporția vaccinărilor nu este de 50-60% vor fi foarte curând evitate. În România, nu numai că numărul persoanelor vaccinate este foarte mic, la nivelul țărilor din lumea a treia, dar mai grav este că tendința se păstrează și că diferențele se măresc de la o zi la alta. Practic, suntem țara cu cel mai mic procent de persoane care așteaptă doza a doua”, a mai spus Mihai Marcu.