Puterea de cumparare a europenilor este de 14.739 de euro de persoana in 2019, a romanilor de 5.881 euro. Romania se afla pe locul treizeci si doi in clasamentul european, cu o putere de cumparare medie pe cap de locuitor de 5.881 euro. Romanii se situeaza cu aproximativ 60% sub media europeana, potrivit unui studiu Gfk.
Bucuresti conduce in clasament, cu o putere de cumparare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro. Aceasta suma echivaleaza cu 78% mai multi bani decat in restul tarii. La celalalt capat al clasamentului se afla judetul Vaslui, cu o putere de cumparare medie pe cap de locuitor de 3.706 de euro. Aceasta plaseaza Vasluiul cu aproximativ 37% sub media nationala si cu aproximativ 75% sub media europeana.
Venitul net disponibil variaza semnificativ intre cele 42 de tari studiate: Liechtenstein, Elvetia si Luxemburg au cea mai mare putere de cumparare medie, in timp ce Moldova, Kosovo si Ucraina se situeaza la polul opus.
Europenii au avut la dispozitie putin sub 10 trilioane de euro in 2019. Puterea de cumparare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5 procente in 2019, ceea ce este semnificativ mai mult fata de valoarea anului trecut. Aceasta corespunde unei puteri de cumparare medii pe cap de locuitor de 14.739 euro. Clasamentele arata diferente substantiale intre tarile studiate in ceea ce priveste suma disponibila pentru europeni pentru alimente, intretinere, servicii, energie, pensii private, asigurari, vacante, cheltuieli de transport si de consum zilnic.
Liechtenstein ocupa din nou primul loc cu o putere de cumparare pe cap de locuitor de 67.550 de euro. Aceasta depaseste cu mult valorile celorlalte tari si este de peste 4,5 ori mai mare decat media europeana. Cu 42.067 de euro de persoana, Elvetia ocupa locul al doilea, la fel ca si anul trecut. Toate celelalte tari dintre primele zece clasate au, de asemenea, o putere de cumparare semnificativ peste media europeana. Luxemburg a intrat in top trei in acest an cu o putere de cumparare pe cap de locuitor de 35.096 de euro, eliminand Islanda de pe locul trei, care acum ocupa locul al patrulea. Suedia face schimb de pozitie cu Finlanda, coborand de pe locul al noualea pe al zecelea.