Studiu alarmant: Aproape jumatate dintre tinerii romani spun ca au avut ganduri de suicid! 43,6% au primit cel putin o data droguri gratuit!

15

48,9% dintre tineri sustin ca au avut cel putin o data ganduri de suicid – rezulta dintr-un studiu care face parte din teza de doctorat a psihologului Mihai Copaceanu – „Starea de sanatate si consumul de substante psihoactive in randul tinerilor din Romania”.

Loading...

Studiul reprezentativ la nivel national a fost realizat online in perioada februarie – mai 2019, pe un esantion de aproape 10.200 de participanti cu varste intre 16 si 25 ani, cel mai des intalnita fiind varsta de 17 ani.

Conform studiului prezentat de autorul tezei de doctorat, doar 28,5% dintre adolescenti au declarat ca au apelat la servicii de psihoterapie in trecut. Intrebati despre existenta vreunei tentative de suicid, 20,4% dintre respondenti au raspuns afirmativ.

In ultimele sase luni, 21,5% dintre cei chestionati au avut perioade mai lungi in care s-au simtit depresivi. Conform studiului, 80,6% dintre respondenti au o relatie buna, acceptabila si chiar excelenta cu parintii.

Studiul mentioneaza ca sunt ponderi mai ridicate ale celor care au avut vreo tentativa de suicid si care consuma mai frecvent cantitati mari de alcool comparativ cu cei care nu au avut tentative de suicid. In timp ce 43,9% dintre cei care au declarat ca nu se simt iubiti si sustinuti de familie au avut macar o data tendinta de suicid, doar 15,3% dintre cei care se simt iubiti si sustinuti de familie au avut o tentativa de suicid.

In cazul persoanelor care consuma mai frecvent marijuana exista o pondere mai mare a celor care au avut tentativa de suicid comparativ cu cele care nu iau acest drog.

Totodata, potrivit studiului, cei mai multi dintre respondenti au declarat ca si-au inceput viata sexuala la 16 ani.

In cazul violului, cercetarea a relevat ca 304 persoane (3%) au fost victime ale violului comis de partener sau altcineva care consumase alcool. Procentul celor care au dezvaluit acest viol rudelor sau prietenilor a fost de 2,4%, ceea ce inseamna ca 60 de persoane nu au spus nimanui si doar 102 au depus plangere la politie.

Conform studiului, 52,9% dintre respondenti au declarat ca in prezent sunt fumatori, 2% fumeaza tigara electronica, ceilalti 44% fiind nefumatori. 28,4% au declarat ca se considera dependenti de nicotina.

30,9% dintre cei chestionati petrec zilnic pe internet intre 2 si 4 ore; 30,3% – intre 4 si 6 ore; 17,1% – peste 6 ore; 11,1% – peste 8 ore; 10,6% – maxim 2 ore. 72% dintre respondenti au spus ca folosesc internetul pentru a accesa retele de socializare.

In studiul prezentat de Mihai Copaceanu se mai arata ca 11,7% dintre respondenti au declarat ca nu au consumat niciodata bauturi alcoolice in ultimul an. 80,7% spun ca au consumat o data pe luna sau de 2 – 4 ori pe luna, iar 7,7% – de mai multe ori pe saptamana. Dependenti de alcool se considera doar 1,9% dintre intervievati.

Aproape 45% dintre tineri au consumat cel putin o data marijuana, iar 6,8% au consumat chiar in ultimele 7 zile si 2,8% in ultima luna. 43,6% dintre respondenti au primit cel putin o data droguri gratuit in vederea consumului. 50,4% dintre participantii la studiu sunt de parere ca marijuana ar trebui legalizata in Romania, mai releva studiul.

Ce spun parintii

Mihai Copaceanu a mentionat ca teza de doctorat mai cuprinde si un studiu reprezentativ la nivel national care a fost realizat online in perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019 pe un esantion de 1.235 de parinti de adolescenti, 90% dintre respondenti fiind mame si 10% tati.

Studiul arata ca 21% dintre parintii de adolescenti au permis copilului lor sa consume alcool. 89% dintre respondenti sunt de parere ca tinerii sub 18 ani nu pot consuma alcool. Parintii au fost intrebati daca exista exceptii cand un parinte ii poate permite copilului sa consume alcool, 58,5% mentionand ca in nicio situatie, 24% au raspuns – la un majorat/petrecere/Revelion, 13,6% au spus ca in familie, 0,7% – acasa la prieteni/cunoscuti, 0,2% – la restaurant. 88,5% dintre respondenti sunt de acord cu educatia sexuala in scoala.

De asemenea, 87,6% dintre respondenti nu permit copilului lor sa fumeze. 93,3% dintre cei chestionati ar fi deranjati daca ar afla ca propriul copil fumeaza marijuana, se mai arata in studiu.

„Comportamentul uman depinde o parte de genetica, o parte de mediu. Mediul acesta e un lucru pe care noi il putem utiliza in mod pozitiv pentru preventia consumului de droguri, ceea ce nu se face, pentru ca nu se da suficienta importanta si pentru ca nici autoritatile nu sunt implicate foarte mult”, a declarat coordonatorul stiintific al tezei de doctorat, prof. dr. Constantin Balaceanu-Stolnici.