Studiu. 9 din 10 pacienti vindecati de Covid raman cu sechele. Care sunt cele mai intalnite cu efecte secundare

26

Noua din zece pacienti vindecati de COVID-19 au declarat ca s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar si pierderea mirosului si a gustului, arata un studiu preliminar realizat in Coreea de Sud, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

In cadrul unui sondaj online la care au participat 965 de pacienti vindecati de COVID-19, 879 dintre acestia (91,1%) au raspuns ca au suferit cel putin un efect advers in urma bolii, a declarat Kwon Jun-wook, oficial in cadrul Agentiei Coreene pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (KDCA).

Loading...

Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar, intalnit la 26,2% dintre participanti, urmat de dificultate in concentrare, manifestata la 24,6%, a spus Kwon.

Alte simptome au inclus efecte secundare psihologice sau mintale, precum si pierderea gustului si a mirosului.

Kim Shin-woo, profesor de medicina interna la Facultatea de Medicina a Universitatii Nationale Kyungpook din Daegu, a discutat cu 5.762 de pacienti vindecati din Coreea de Sud si 16,7% dintre acestia au participat la sondaj, a spus Kwon.

Desi cercetarea a fost realizata online intr-o prima etapa, Kim Shin-woo, cercetatorul principal, a precizat ca va publica in curand studiul insotit de o analiza detaliata.

Coreea de Sud va conduce totodata anul viitor un studiu separat la care participa 16 organizatii din domeniul medical despre complicatii potentiale ale bolii si care va contine o analiza detaliata cuprinzand tomografii ale pacientilor recuperati, a spus Kwon in cadrul conferintei de presa.

in Coreea de Sud au fost inregistrate 38 de noi cazuri de infectare luni pana la miezul noptii, in cea de-a cincea zi cu bilant de ordinul zecilor, totalul pe plan national ajungand la 23.699 de cazuri si 407 decese.