Strigator la cer. Spitalul din Neamt are autorizatie de incendiu mai veche de 30 de ani

50

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt are autorizatie de securitate la incendiu obtinuta la momentul construirii, adica inainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Neamt.

„La momentul construirii Spitalului Judetean din Piatra Neamt, acesta a respectat legile si reglementarile in vigoare. Etajul 4 si etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificari facute pentru modernizarea celor doua etaje de la Neonatologie si Cardiologie, au solicitat si obtinut autorizatii de securitate la incendiu. Spitalul este construit inainte de anii ’90 si s-a suspus legislatiei in vigoare la acel moment. Etajele 4 si 5 au necesitat obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu pentru ca au fost facute modificari ca urmare a modernizarii sectiilor de care am amintit”, a spus Irina Popa, purtatorul de cuvant al ISU Neamt, potrivit Mediafax.

Loading...

Incendiul in care si-au pierdut viata 10 persoane s-a produs la etajul doi al spitalului. Etajele 4 si 5, modernizate, au obtinut autorizatii ISU in 2015 si in 2016.

Spitalul a obtinut autorizatie de securitate la incendiu inainte de anul 1990.

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt a fost inaugurat in 1935, iar in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost transformat in spital miliar, potrivit site-ului mesagerulneamt.ro.

Spitalul nou s-a dat in folosita in 1973, cu toate sectiile chirurgicale, potrivit aceleiasi surse.

Marius Filip, directorul Unitatii de Standarde din cadrul Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, a declarat, intr-o interventie telefonica la Digi24, ca Spitalul Judetean Piatra Neamt prezenta nereguli in ce privește siguranta personalului și a pacientilor, mai exact patru indicatori cu neconformitati: „nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizati pentru fiecare sectie sau serviciu, nu aveau responsabili de interventie in caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire”.

In urma incendiului de la sectia de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean Piatra Neamt au murit 10 pacienti și 7 persoane au fost ranite, intre care și medicul de garda Catalin Denciu, care a incercat sa iși salveze pacientii.