Strigator la cer! Presedintele CCR, Valer Dorneanu, incaseaza lunar 7.000 de euro din pensii speciale

45

Judecatorii CCR beneficiaza de pensii speciale ca urmare a unei sesizari facute CCR chiar de catre un judecator CCR, Mona Pivniceru. Ulterior, in 2018, majoritatea PSD din Parlament a adoptat o lege care bate in cuie pensiile speciale ale judecatorilor CCR, scrie Aktual24.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, beneficiaza de 7.000 de euro lunar din pensii speciale. Cum s-a ajuns la aceasta situatie revoltatoare? Judecatorii CCR trebuie sa-i multumeasca colegei lor, Mona Pivniceru, si PSD-ului.

Loading...

In 2016, judecatorul CCR Mona Pivniceru a sesizat Curtea Constitutionala solicitand ca mandatul de judecator CCR sa fie considerat vechime pentru pensia de serviciu a magistratilor, desi diferenta profesionala intre un judecator clasic si unul constitutional e incomparabila. Ea dorea sa se pensioneze, dar nu avea 25 de ani vechime pentru a obtine pensia speciala acordata magistratilor, explica Adevarul. Ii mai lipseau cativa ani. In 2012, Mona Pivniceru demisionase din magistratura pentru o scurta cariera politica: devenea ministru al Justitiei in guvernarea Ponta. Ulterior, in 2013, a fost numita de alianta PSD-PNL (USL) la CCR.

Potrivit legii, judecatorii CCR nu trebuie sa fie neaparat fosti magistrati (judecatori sau procurori), ci e suficient sa aiba ”o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior”. CCR – condusa la acea vreme de Augustin Zegrean – nu a tinut cont de aceste nuante juridice si morale, prin urmare a admis sesizarea colegei Mona Pivniceru – care, totusi, a avut minima decenta de a nu lua parte la judecarea cauzei. Din 2016, mandatul de judecator CCR, care se intinde pe 9 ani, se considera vechime in magistratura. Practic, folosind demersul Monei Pivniceru, judecatorii CCR si-au oferit singuri pensii speciale. Astfel, pe langa Mona Pivniceru, au profitat absolut toti judecatorii care au activat la Curte in ultmii 30 de ani, politruci numiti de Iliescu, Constantinescu, Basescu, PSD, PNL, PDL si UDMR.

In 2018, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a adoptat un proiect de lege care stabilea pensie speciala si pentru magistratii CCR. Practic, legea dubla decizia din speta Pivniceru. „Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi”. Pe baza acestui calcul s-a ajuns la pensii imense pentru magistratii CCR. Mai mult, Parlamentul a permis cumularea pensiei speciale de la CCR cu alte pensii si salarii.

In ultima declaratie de avere (aferenta anului 2018), presedintele CCR mentiona ca incaseaza, anual, 322.200 lei ca pensie speciala de magistrat. In plus, Dorneanu beneficiaza si de o pensie speciala de aproape 75.000 de lei pentru activitatea de fost parlamentar. In conturile lui Dorneanu mai intra si pensia de stat – 22.800 de lei, obtinuta pe baza contributivitatii ca profesor. La aceste sume se mai adauga leafa de la CCR in valoare de 301.000 lei, plus salariul de profesor la Universitatea Nicolae Titulescu, adica 50.800. Asadar, seful CCR castiga lunar aproximativ 65.000 de lei, adica peste 13.000 de euro. Din pensiile speciale aduna aproape 7.000 de euro lunar.

De asemenea, pensia speciala a Monei Pivniceru, pentru care s-a luptat in 2016, depaseste 6.700 euro.

CCR urmeaza sa decida, la sesizarea Avocatului Poporului si a ICCJ, daca legea privind impozitarea pensiilor speciale cu 85% este constitutionala.