Strigator la cer! Imagini cu un puternic impact emotional. O fetita de opt ani, bruscata si luata cu mascatii din casa familiei de plasament! Video

10

Un caz incredibil care face inconjurul internetului si a starnit numeroase reactii. O fetita de numai 8 ani a fost ridicata cu mascatii din casa familiei de plasament, ca urmare a unei decizii a Curtii de Apel Craiova.

Loading...

Politistii din Mehedinti au luat, vineri, dintr-o locuinta din Baia de Arama, o fetita de 8 ani care a fost crescuta de un asistent maternal, dupa ce ar fi fost adoptata de o fmilie din America, ce are si cetatenie romana.

Momentul a fost filmat de apropiatii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. In filmare se vede cum copilul, disperat, plange, se prinde de hainele femeii si striga ”mami, nu vreau sa plec”. Actiunea a starnit un val de reactii negative, sute de persoane cerand clarificarea situatiei si verificarea modului in care s-a facut adoptia.

Echipe de politisti si de la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Mehedinti au descins vineri dimineata in casa unei familii din Baia de Arama pentru a lua o fetita de doar opt ani care ar fi fost data in adoptie unui cuplu din SUA cu cetatenie romana. Momentul interventiei echipei speciale a fost inregistrat video si arata modul extrem de discutabil in care autoritatile au procedat, copilul tipand si zbatandu-se pentru ca nu vrea sa plece de langa asistenta maternala.

Nu este clar care este situatia juridica a copilului, din informatiile prezentate de presa locala. Potrivit publicatiei Domino din Gorj, fetita, Sorina, a fost data in adoptie prin hotarare a Curtii de Apel Craiova. Ea locuia impreuna cu familia Marianei sarmat, asistentul maternal care a avut grija de ea in ultimii sapte ani.

Potrivit pandurul.ro asistentei maternale i s-a desfacut contractul de munca, astfel incat autoritatile au considerat ca fata sta ilegal acolo.

Imaginile inregistrate de sotul Marianei, Vasile sarmat, si de alti martori arata cum fetita se agata de Mariana, carei ii spune mama. Pe langa politie, la fata operatiune au participat si reprezentanti ai Protectiei Copilului Mehedinti, potrivit presei locale.

”Deschiderea adoptiei pentru copilul a carei situatie este mediatizata a fost realizata inca din 2013. Pe toata perioada de valabilitate a adaptabilitatii copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea in plan intern a unei familii/persoane adoptatoare insa nu s-a reusit finalizarea unei adoptii cu o familie/persoana cu resedinta obisnuita in Romania. in cadrul procedurii de adoptie aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din Romania, dintre acestea o singura persoana a dorit sa participe la o prima vizita a fetitei dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adoptie.

inainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinti a informat asistentul maternal asupra faptului ca fetita urma sa fie declarata adoptabila insa acesta a declarat in scris ca nu doreste adoptia copilului. Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adoptia copilului, insa a preferat sa opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existand dovezi scrise in acest sens.

Decizia cu privire la incuviintarea adoptiei a fost luata de catre instanta judecatoreasca, singura institutie din Romania care se poate pronunta in acest sens.

Asistentul maternal este persoana care se ocupa de cresterea, ingrijirea si educarea unui copil aflat in plasament pe o perioada determinate de timp, respectiv pana la reintegrarea copilului in familia naturala sau pana la adoptia acestuia. Activitatea lui se desfasoara in baza unui contract cu caracter special, aferent protectiei copilului, incheiat cu directia generala de asistenta sociali si protectia copilului.

Demersul realizat astazi de catre organele abilitate si nu de reprezentanti ai institutiilor de protectie a copilului, a vizat executarea unei sentinte judecatoresti privind incuviintarea adoptiei, pentru a carei aplicare fostul asistent maternal manifesta opozitie.

Reamintim ca persoana de la care a fost luat astazi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul si implicit incetat contractul de munca in luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era retinut ilegal de o persoana care, din punct de vedere al legislatiei, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plangere penala fata de fostul asistent maternal, pentru retinere ilegala a copilului, demers sustinut si de catre alte institutii.”, precizeaza ANPDCA.

Politia Romana precizeaza ca, in cazule fetei luate din locuinta asistentului maternal din Baia de Arama, politistii din Mehedinti au fost delegati de procuror sa puna in executare un mandat de perchezitie intr-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova. Numarul politistilor care au participat la misiune a fost stabilit dupa o analiza in care s-a tinut cont de impactul emotional puternic si care s-a dovedit corecta, acolo adunandu-se 50-60 de persoane. in locuinta au intrat trei politisti, mai precizeaza sursa citata.

„Politistii I.P.J. Mehedinti au fost delegati, de procurorul de caz, sa puna in executare un mandat de perchezitie intr-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova. Perchezitia a avut loc intr-o locatie unde se afla un minor care a fost dat spre adoptie prin hortarare judecatoreasca definitiva”, precizeaza Politia Romana.

Conform sursei citate, toate activitatile de la fata locului au fost coordonate de procurorul de caz, numarul politistilor prezenti in acea misiune stabilindu-se dupa o analiza realizata anterior, care a avut in vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot sa apara pe fondul unui impact emotional puternic.

„in fapt, analiza s-a dovedit a fi corecta intrucat, intr-un interval relativ scurt de timp, la fata locului s-au adunat aproximativ 50 – 60 de persoane. Asadar, reiteram faptul ca principala misiune a politistilor a fost asigurarea si mentinerea unui climat de liniste in zona, iar in interiorul locuintei au intrat 3 politisti care au insotit procurorul de caz si reprezentaanti ai DGASPC”, mai precizeaza Politia.

Guvernul Romaniei a oferit o prima reactie, prin ministrul Marius Budai.

Imaginile de azi nu sunt cele pe care as fi vrut sa le vad, dar institutiile statului trebuie sa spuna ce si cum. Cei de la Protectia Copilului vor face o ancheta. E un caz extrem de emotionant. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat.”, a spus Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, vineri dupa-amiaza.

Asociatia VeDem Just precizeaza, in legatura cu cazul fetitei luata cu forta de autoritatile statului de la asistentul maternal, in judetul Mehedinti, ca, dupa ce asistentul maternal a fost intrebat de doua ori daca doreste sa adopte copilul si a refuzat, a fost decisa adoptia in favoarea unei familii de romani stabilita in SUA. in plus, asistentul maternal a refuzat predarea amiabila a copilului, a tratat cu dispret autoritatile si i-a indus fetitei ideea ca i se vor lua organele de catre adoptatori, potrivit asociatiei.

„Fata de cazul copilului din Baia de Arama luat cu forta de autoritatile statului de la asistentul maternal, reprezentantii VeDemJust s-au interesat si pot comunica public urmatoarele:

  • procedura de adoptie fusese finalizata, dupa trei ani. Dupa ce asistentul maternal a fost intrebat de doua ori daca doreste sa adopte copilul si a refuzat, a fost decisa adoptia in favoarea unei familii de romani(au cetatenia noastra) stabilita in SUA;
  • reprezentantii ANPDC au fost in repetate randuri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabila a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratand cu dispret autoritatile si inducand copilului ideea ca i se vor lua organele de catre adoptatori;
  • acum doua luni asistentului maternal i s-a retras atestatul;
  • pe certificatul copilului scrie deja numele parintilor adoptatori;
  • exista o hotarare judecatoreasca definitiva care obliga asistentul maternal sa respecte decizia cu privire la adoptie. Azi s-a pus in executare silita aceasta hotarare, cu organe de la Protectia Copilului, executor judecatoresc si Politie”, se arata intr-o postare a asociatiei VeDem Just pe pagina de Facebook.

Asociatia spune ca este regretabil ca presa a prezentat cazul fara o pozitie din partea institutiei publice ANPDC sau a organizatiei FONDC care s-au preocupat indeaproape de acest caz.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu cere Autoritatii Nationale de Protectia Copilului si Avocatului Copilului sa faca ancheta in cazul adoptiei fetitei de 8 ani din localitatea Baia de Arama, judetul Mehedinti, luata de politisti de la asistentul maternal care a crescut-o de la un an. Fetita de 8 ani a fost abandonata de familia biologica, iar asistentul maternal a vrut sa o adopte, fiindu-i respinsa cererea. in schimb, a fost incuviintata o adoptie internationala.

”Am fost sesizat cu privire la cazul fetitei de 8 ani din Baia de Arama, care a fost luata de autoritati pentru a fi trimisa in SUA. Fetita a fost abandonata de familia biologica si crescuta de o familie de asistenti maternali, timp 7 ani. Acestia si si-au exprimat dorinta de a o adopta, insa DGASPC a incuviintat adoptia catre un cuplu de romani din Statele Unite in locul asistentilor maternali care o crescusera. Comunitatea locuitorilor s-a mobilizat in favoarea ramanerii copilului in familia de asistenti maternali care il are in ingrijire. Vedeti aici un video in care se poate vedea cum autoritatile incearca s-o ia pe fetita, impotriva vointei ei, de langa oamenii care au crescut-o pentru a o incredinta familiei de adoptie”, a scris, vineri, pe Facebook, senatorul Vlad Alexandrescu.

Acesta solicita Autoritatii Nationale de Protectie a Copilului si Avocatului Copilului sa declanseze de urgenta o ancheta in acest caz.

”Cred ca sunt mai multe circumstante care fac necesara aceasta ancheta, dusa de autoritati din exteriorul judetului. ANPDCA si Avocatul Copilului au dreptul sa intervina pe cai oficiale in acest caz si le cer sa ia toate masurile necesare pentru protejarea interesului superior al copilului”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Reprezentantii Politiei Romane au precizat ca politistii din Mehedinti au fost delegati, de procurorul de caz, sa puna in executare un mandat de perchezitie intr-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

”Perchezitia a avut loc intr-o locatie unde se afla un minor care a fost dat spre adoptie prin hortarare judecatoreasca definitiva. Toate activitatile de la fata locului au fost coordonate de procurorul de caz, numarul politistilor prezenti in acea misiune stabilindu-se dupa o analiza realizata anterior, care a avut in vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot sa apara pe fondul unui impact emotional puternic. in fapt, analiza s-a dovedit a fi corecta intrucat, intr-un interval relativ scurt de timp, la fata locului s-au adunat aproximativ 50 – 60 de persoane”, a transmis Politia Romana.

Sursa citata afirma ca ”principala misiune a politistilor a fost asigurarea si mentinerea unui climat de liniste in zona, iar in interiorul locuintei au intrat 3 politisti care au insotit procurorul de caz si reprezentanti ai DGASPC”.