Strigator la cer! 29 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 si niciun vinovat. Bilantul oficial: 4 morti si 1.300 de raniti! Ce se intampla cu dosarul

5

Justitia romana a ramas restanta cu cateva dosare importante, iar printre ele se numara si dosarul Mineriadei. La 29 de ani de la evenimentele sangeroase din 13-15 iunie 1990, soldate cu 4 morti si 1300 de raniti nu s-a gasit niciun vinovat. Dosarul in care sunt anchetate faptele din acea perioada a fost trimis in judecata abia anul trecut. Anul acesta s-a intors insa la Parchet.

Loading...

Procurorii militari au refacut șirul evenimentelor și acele zile și sustin ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti. Aceștia militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

in acest atac au fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a 4 persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

in cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Conform hotararii luate de presedintele CPUN, prim-ministrul, viceprim-ministrul, conducatori ai institutiilor de forta, precum si de persoane din conducerea FSN, in Piata Universitatii au fost adusi muncitori de la intreprinderea de Masini Grele Bucuresti, coordonati de directorul acesteia. Muncitorii s-au manifestat violent, agresand fizic persoanele intalnite in zona Institutului de Arhitectura, dupa care au ocupat Piata Universitatii impreuna cu fortele de ordine, pentru a impiedica revenirea manifestantilor.

Actiunile intreprinse de autoritatile statului au generat o riposta violenta din partea opozantilor, astfel ca au fost incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Romane si SRI.

Procurorii mai arata ca fortele de ordine au facut uz de arma cu munitie de razboi, in aceste imprejurari fiind impuscate mortal 4 persoane iar alte 3 fiind ranite, de asemenea, prin impuscare.

Represiunea autoritatilor a continuat in zilele de 14 si 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfasurat impreuna cu minerii si muncitorii din mai multe judete ale tarii, care devenisera o adevarata forta de ordine, paralela cu cele recunoscute si organizate potrivit legii.

in acest context, minerii adusi in Bucuresti au devastat sediile partidelor politice nou infiintate sau reinfiintate dupa Revolutia din decembrie 1989 si care se aflau in opozitie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucurestiului si alte persoane avand legatura cu manifestatiile din Piata Universitatii, imaginile cu actele de violenta comise de mineri pe strazile orasului fiind mediatizate in intreaga lume.

Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari ca el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.
Dosarul Mineriadei, dechis in 2017, retrimis la Parchet in urma cu o luna

inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in data de 8 mai 2019, sa retrimita Parchetului General Dosarul Mineriadei. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, spune ca nu contesta decizia judecatorului de caz, dar il acuza ca a tinut un an si jumatate dosarul, desi victimele sperau sa li se faca dreptate. Maries sustine ca din dosar lipseste cam 80% din ceea ce s-a instrumentat in perioada 2005 – 2007. „Dupa un an si jumatate aflam ca avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi”, a mai spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie

Instanta a constatat, insa, ca sunt elemente in rechizitoriu care justifica restituirea dosarului la Parchetul General.

Printre nereguli, se numara lipsa dispozitiei de incepere a urmaririi penale pentru faptele pretins comise de inculpatii Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Magureanu Virgil si Florescu Mugurel Cristian in perioada 11-12 iunie 1990 „sub aspectul nelegalitatii urmaririi penale efectuate in cauza dupa redeschiderea urmaririi penale in ceea ce priveste comiterea infractiunii de crime impotriva umanitatii in varianta normativa a uciderii unor persoane”, se arata in sentinta iCCJ, conform Digi24.