Sondaj: In ce politicieni au romanii incredere in plina pandemie!

8

Un sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale in perioada 11-15 aprilie 2020 arata ca Raed Arafat, Nelu Tataru si Klaus Iohannis sunt cei mai apreciati politicieni de catre romani in aceasta perioada.

La polul opus se afla liderii ALDE, PSD si PRO Romania, respectiv Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta si Marcel Ciolacu se bucura de cea mai putina incredere in randul romanilor. Cu toate acestea, televiziunile de propaganda ii invita aproape zilnic sa-si dea cu parerea.

Loading...

Solicitati sa acorde note de la 1 la 10 politicienilor, respondentii l-au notat pe Tariceanu cu nota 1 in proportie de 34,2%. El este pe locul doi, dupa lideruil maghiar Kelemen Hunor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este si in aproape de Tariceanu, fiind pe locul 4. 32,9% l-au notat cu nota 1.

Sondajul a fost efectuat in perioada 11-15 aprilie 2020 pe un esantion national de 1.008 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei.

•Esantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersectia a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localităti urbane si regionale.
•Esantionul a fost alcătuit astfel incat să aibă reprezentativitate natională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de incredere de 95%. Adică dintr-o sută de esantioane identice 95 dintre ele vor da aceleasi cifre cu o eroare de +/-3,1%. Esantionul reproduce structura socio-demografică a populatiei nu doar pe judete, regiuni de dezvoltare si tipuri de localităti (orase mari, orase mijlocii, orase mici si comune), ci si pe sexe, grupe de varstă, ocupatii si nivel de instructie scolară.
•Deoarece au răspuns la sondaj mai multe persoane cu studii superioare din marile orase decat era necesar, datele au fost ponderate pe nivel de educatie si medii de rezidentă.
•Persoanele intervievate domiciliază in 116 localităti urbane si rurale din toate judetele tării.
•Interviurile s-au realizat online si prin telefon in ponderi aproximativ egale. Operatorii de interviu si coordonatorii BCS au trimis sms si mailuri, apoi au dat telefoane oamenilor care au răspuns in trecut la alte sondaje si care fuseseră selectati prin pas statistic din anumite zone corespunzătoare unor sectii de votare. S-a păstrat astfel principiul probabilist de selectie a participantilor la cercetare.