Slovacia, prima tara din Europa care a autorizat Ivermectina in tratatea COVID

62

Ministerul Sanatatii din Slovacia a aprobat utilizarea medicamentului Ivermectin în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat miercuri purtatoarea de cuvânt a ministerului, Zuzana Eliasova, pentru agentia nationala de presa TASR, citata de Agerpres.

Ivermectin va putea fi administrat în tratarea COVID-19 în Slovacia în urmatoarele şase luni. În plus fata de spitale, el va fi disponibil cu prescriptie în farmacii, a precizat purtatoarea de cuvânt.

Loading...

Tot miercuri, Ministerul Sanatatii a emis pe site-ul sau, la adresa www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-27-01-2021-ivermectin, un comunicat de presa prin care anunta ca a aprobat utilizarea Ivermectin în scop terapeutic, deocamdata pentru o perioada de şase luni.

Medicii din Slovacia au primit un nou medicament în lupta împotriva COVID-19, ministrul sanatatii Marek Krajci aprobând medicamentul neînregistrat Ivermectin, se arata în comunicat.

La 26 ianuarie, Ministerul Sanatatii a primit o cerere de la expertul-şef pentru boli infectioase al Ministerului, prof. dr. Ivan Schreter, pentru autorizarea medicamentului neînregistrat Ivermectin pentru necesitatile unitatilor medicale din Slovacia.

Ministerul Sanatatii a autorizat utilizarea terapeutica a medicamentului neînregistrat Ivermectin pentru necesitatile unitatilor medicale, adauga comunicatul, mentionând ca autorizarea este valabila pentru spitale şi ambulante pentru o perioada de 6 luni. Indicatia principala a Ivermectin este în profilaxia şi tratarea COVID-19. Medicamentul va fi disponibil de asemenea în farmacii, cu prescriptie medicala, mai precizeaza comunicatul.

Potrivit acestuia, Ivermectin este un antiparazitar care are şi proprietati foarte puternice antivirale şi antiinflamatorii în boala COVID-19. Afirmatia este sustinuta de un numar tot mai mare de studii care îi indica eficacitatea nu doar în teste in-vitro şi pe animale, ci şi în multe aplicari clinice din centre şi tari ale lumii.

În Slovacia, medicamentul va fi administrat în cadrul tratamentului aplicat pacientilor cu COVID-19. El este înregistrat deja în câteva tari, printre care Franta, SUA, Suedia şi Norvegia, se mai spune în comunicat.

Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor şi Autoritatea Sanitar-Veterinara trag semnale de alarma dupa ce au aparut informații ca ivermectina ar putea trata infecția Covid.

Cele trei instituții-cheie au lansat aproape simultan avertismente catre pacienti şi doctori. Medicamentele pe baza de ivermectina nu sunt aprobate în România şi nici în Europa.

Este nevoie de studii clinice şi evaluari succesive pentru a fi considerate eficiente şi sigure. Administrate la om, pot afecta grav inima și chiar provoca moartea.

Ivermectina poate fi folosita legal numai ca antiparazitar. Pentru Covid-19, studiile clinice au început abia acum, vor dura cel puțin doua luni, dupa care urmeaza concluziile și eventual o propunere de aprobare.