Liderul Sindicatului de la Metrou, Ion Radoi, s-a prezentat joi, la Tribunalul Bucuresti, unde a contestat decizia procurorilor de a-l pune sub control judiciar, sustinand ca are de gand sa faca o „evaluare” daca se pensioneaza in perioada urmatoare.
„Am considerat ca este o ilegalitate (masura controlului judiciar). In momentul in care esti acuzat pentru orice, nu mai stiu cum… santaj. Nu am aflat pe cine am santajat. M-am intalnit vreodata? Nici nu l-am vazut pe ministrul Transporturilor. A refuzat. Avem 21 de adrese facute catre Ministerul Transporturilor si nu a raspuns la niciuna. Nu numai ca nu l-am intalnit, nici nu a raspuns”, a spus Radoi, in fata sediului Tribunalului.
El i-a amenintat apoi pe procurorii DNA: „Dansii o sa raspunda pentru tot ce au scris. Nu o sa lasam asa…”.
Intrebat de jurnalisti daca a depus documentele pentru pensionare, el a raspuns: „Nu am depus. Am de gand, in schimb, sa fac o evaluare. Deci, nicicum. Nu, pentru ca le-as da prea mare satisfactie”.
Tribunalul Bucuresti a ramas joi in pronuntare pe cererea lui Ion Radoi de ridicare a controlului judiciar.
Pe 14 iulie, DNA a anuntat ca Ion Radoi a fost pus sub urmarire penala, intr-un dosar in care este acuzat de folosirea influentei si santaj.
De asemenea, procurorii au instituit in cazul lui Radoi controlul judiciar pe o perioada de 60 de zile.
Presedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) si administrator in fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate detinuta de USLM), Radoi este acuzat de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un sindicat, in forma continuata si santaj (doua fapte).
Aceeasi masura a controlului judiciar a fost luata si in cazul unui administrator al unor societati comerciale acuzat de complicitate la folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un sindicat, in forma continuata.
Conform DNA, dosarul are ca obiect investigarea modalitatii in care au fost exploatate si administrate spatiile comerciale din statiile de metrou si din caile de acces catre metrou, in perioada septembrie 2018 – iulie 2021.
Anchetatorii explica faptul ca, in cursul anului 2003, SC Metrorex SA a incheiat un contract de asociere in participatiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firma detinuta de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou si controlata de Ion Radoi, ce avea ca obiect exploatarea si administrarea in comun a suprafetelor din statiile de metrou si din caile de acces catre metrou, care se pretau la organizarea de activitati comerciale in scopul obtinerii de profit.
In realitate, sustine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat si gestionat singura administrarea spatiilor comerciale de la metrou, avand control total asupra modului de atribuire a contractelor de inchiriere a spatiilor comerciale, a modului de infiintare de noi spatii comerciale si de stabilire a chiriei.
„Cu titlu de exemplu, precizam ca unele dintre contractele de inchiriere ar fi fost incheiate de societatea respectiva pe o perioada cu mult mai mare decat durata contractului de asociere in participatiune, care a incetat in luna septembrie 2018”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.
In aceste conditii, sustin procurorii, invocand existenta unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat sa procedeze la predarea spatiilor comerciale, continuand exploatarea nelegala a acestora si obtinerea de venituri care se ridica la peste 10 milioane lei.
„In perioada septembrie 2018 – iulie 2021, Ion Radoi, in calitatile mentionate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenta si autoritatea functiei sale de conducere in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL si comercianti din spatiile de la metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spatiilor comerciale ce functionau ilegal din luna septembrie 2018”, precizeaza DNA.
Concret, afirma anchetatorii, pentru a-i determina pe reprezentantii decizionali – ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de imputernicit de reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi in continuare spatiile comerciale respective de catre SC Sindomet Servcom SRL) si directorul general al Metrorex (ca reprezentant decizional in cadrul Consiliului de Administratie al Metrorex) – sa ajunga la o solutie favorabila intereselor sale, Radoi, printre altele, ar fi organizat si demarat protestul din 25/26 martie, soldat cu blocarea circulatiei trenurilor din subteran aproape intreaga zi de 26 martie, fapt ce a generat dificultati in realizarea transportului suprateran, in conditiile starii de alerta.
Potrivit procurorilor, Ion Radoi i-ar fi pe coordonat angajatii Metrorex si membri ai USLM, unii cu functii de conducere, prezenti la protestul ilegal, pastrand legatura cu acestia pe toata durata desfasurarii lui si ar fi cooptat la protestul suprateran de la metrou comercianti, beneficiari ai spatiilor in litigiu, aflati sub coordonarea celuilalt inculpat.
Totodata, Radoi ar fi determinat angajatii Metrorex prezenti la locul de munca sa-si intrerupa programul ca sa participe la impiedicarea demolarii spatiilor comerciale si sa nu respecte astfel ordinele date de directorul general al companiei si ar fi determinat si alti lideri de sindicat sa procedeze la fel. In plus, conform DNA, el ar fi incercat sa identifice persoane cu functii de decizie la nivel politic, guvernamental si local, care sa intervina in sprijinul sau, cu scopul de a-i determina pe ministrul Transporturilor si pe directorul Metrorex sa renunte la desfiintarea a spatiilor comerciale de la metrou.
Prin controlul judiciar, procurorii au stabilit, printre altele, ca Ion Radoi sa nu se deplaseze la sediul USLM si la sediul SC Sindomet Servcom SRL si sa nu desfasoare activitatea de presedinte de lider de sindicat, in exercitarea careia a savarsit faptele retinute in sarcina sa.