Simona Halep trece la pas de Svitolina si se califica pentru prima data in finala turneului de la Wimbledon! „Sunt fericita ca am putut ajunge in finala”

6

Simona Halep, locul 7 WTA si cap de serie numarul 7, s-a calificat pentru prima data in finala turneului de la Wimbledon, dupa ce a invins-o, joi, cu scorul de 6-1, 6-3, in 72 de minute, pe jucatoarea ucraineana Elina Svitolina, numarul 8 mondial si cap de serie numarul 8.

Loading...

Halep va juca a cincea finala de grand slam, a treia in acest an la un turneu si cea cu numarul 36 din cariera (in total), la simplu. Jucatoarea romana a castigat un singur grand slam, la Roland Garros, anul trecut. Simona Halep a declarat ca este foarte fericita pentru calificarea in finala turneului de la Wimbledon, subliniind ca meciul cu Elina Svitolina nu a fost atat de usor pe cat o arata scorul. Simona Halep va juca finala, sambata, de la ora 16.00, cu invingatoarea dintre Serena Williams si Barbora Strycova, partida care se desfasoara la aceasta ora.

„E un sentiment grozav, ma simt foarte bine. Sunt fericita ca am putut ajunge in finala. Nu a fost atat de usor pe cat o arata scorul, am luptat din greu, Svitolina e o jucatoare dificila, e mereu solicitant sa joc impotriva ei. Am mai multa experienta, sunt mai pozitiva pe teren, nu mai renunt si incerc mereu sa fiu cea mai buna versiune a mea. Nu conteaza cine va fi adversara din finala, joc pe terenul central la Wimbledon in ultimul eci, asta conteaza”, a declarat Halep dupa meci la Eurosport.

Simona Halep a reusit poate cel mai bun meci al ei de la titlul cucerit la French Open. Halep a dat o demonstratie de clasa, de inteligenta in joc, de forta si de efort. Totul a mers in favorea ei, toate loviturile au functionat in parametri excelenti, inclusiv serviciul. Putine jucatoare ar fi rezistat, joi, in fata sportivei romane. Cu o prestatie putin consistenta Svitolina nu a reusit nici macar sa-i fie in preajma ca joc si ca scor. Asta nu scade cu nimic din meritele romancei, care si-a facut ea insasi meciul usor, cu 26 de lovituri castigatoare si 16 „nefortate” (10-16, Svitolina).

Meciul de pe terenul central a inceput echilibrat, cu ambele sportive jucand mai degraba perpendicular. Halep a fost cea care a dat tonul atacului, cea care si-a luat responsabilitatea de a face punctele, fara sa astepte greseala adversarei. Precizia ei a „scartait” la inceput si romanca a facut si punctele rivalei, nu numai pe ale ei. Dar insistenta si agresivitatea au dat roade si Halep a pus doua ghemuri muncite pe tabela, dupa 20 de minute, in care a salvat mingi de break, la 0-0, si a castigat pe serviciul Elinei Svitolina.

A urmat o sincopa in jocul fostului lider WTA, singura, care i-a permis ucrainencei sa ia rebreak-ul la 0. A fost un simpu foc de paie, pierderea serviciului ambitionand-o mai mult pe jucatoarea romana. Pana la 5-1, Halep a facut spectacol pe teren, a fost imbatabila. Svitolina a incercat sa rupa ritmul, cu slice-uri, cu veniri la fileu, dar degeaba, fostul lider WTA a ajuns la aproape toate mingile si le-a returnat imparabil. inchiderea setului a fost mai dificila pentru Simona Halep, pentru ca a avut nevoie de sase ocazii. Dupa ce a salvat si o minge de break, Halep a castigat setul, cu 6-1, dupa 43 de minute.

In acest set, romanca a avut un numar impresionant de lovituri direct castigatoare, 16, comitand in acelasi timp 13 erori nefortate (8-8, Svitolina).

Elina Svitolina a reaparut cu ghem pe tabela, primul cu serviciul, in startul setului secund, unul mai echilibrat, in primul rand pentru ca Svitolina a servit mai bine. Egalitatea s-a mentinut pana la 3-3, cand Halep a facut break-ul. Din acel moment, ea nu a mai cedat nimic si s-a impus cu 6-3, dupa 72 de minute.

In finala, Halep va evolua cu Serena Williams (SUA), locul 10 WTA si cap de serie numarul 11, sau cu Barbora Strycova (Cehia), locul 54 WTA.

Calificarea in finala este recompensata cu 1,175 milioane de lire sterline (1,3 milioane de euro) si cu 1.300 de puncte WTA. Castigatoarea trofeului va primi 2,35 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro) si 2.000 de puncte WTA.

Finalele anterioare jucate de Simona Halep sunt urmatoarele:

Titluri WTA de simplu: 18 – Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei in 2018, Madrid (Premier Mandatory), in 2017, Montreal (Premier 5), Bucuresti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei in 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei in 2015, Doha (Premier 5), Bucuresti (WTA), ambele in 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) si Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele sase in 2013;

Finale WTA de simplu: 17 – Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) – 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – in 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – in 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – in 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei in 2014, Bruxelles (Premier), in 2012 si Fes (WTA), in 2011 si 2010.

Singurul roman care a mai jucat finale la Wimbledon, la simplu, este Ilie Nastase, in 1972 si 1976, ambele pierdute.