Sefa DSP Dolj, depistata cu COVID dupa a doua doza de vaccin. Reactia Ministerului Sanatatii

106

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Dolj, Valeria Andreescu, a fost confirmata pozitiv cu coronavirus la trei zile dupa ce i-a fost administrata a doua doza de vaccin. Si sotul ei este infectat desi si-a facut ambele doze de vaccin.

Valeria Andreescu si sotul sau, inginer la serviciul administrativ al DSP Dolj, si-au facut rapelul pe data 26 ianuarie 2021. Barbatul a fost primul care a inceput sa se simta rau. Avea temperatura si alte simptome specifice infectarii cu COVID 19. Cei doi si-au facut testul RT-PCR, iar ambii au iesit pozitivi. In acest moment, Valeria Andreescu si sotul sau se afla in izolare.

Loading...

Specialistii din Ministerul Sanatatii considera ca o astfel de situatia nu inseamna ca vaccinarea reprezinta un „esec”.

„Este posibil ca astfel de cazuri sa mai apara in perioada urmatoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un esec al vaccinarii in general, al vaccinarii cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer in particular”, se arata pe site-ul Guvernului Romaniei.

„In primul rand, dupa cum o arata dovezile din studiile clinice, raspunsul imun ca urmare a vaccinarii apare la circa 10-14 zile dupa prima administrare, iar efectul maxim (raspunsul protector maxim) apare la 7 zile dupa a doua administrare/ dupa rapel. Ceea ce inseamna ca se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 dupa administrarea primei doze (cazul care face obiectul stirii), intrucat acea perioada este considerata perioada de ‘fereastra imunologica’, adica perioada cand inca nu a aparut raspunsul imun. O alta explicatie poate fi si aceea ca persoana respectiva, despre care relateaza stirea, era, in momentul vaccinarii, fie in perioada de incubatie, fie deja infectata si aflata in faza asimptomatica”, se mai precizeaza pe site-ul Guvernului Romaniei.