Se strange latul. Plangere penala pe numele lui Raed Arafat si a sefilor IGSU dupa noile filmari de la Colectiv!

31

O plangere penala a fost formulata de grupul civic Reset pe numele sefului DSU, Raed Arafat, si a sefilor IGSU, Orlando Schiopu si Mihai Guta, in urma noilor filmari aparute la patru ani dupa tragedia de la Colectiv si care surprind organizarea haotica a primului echipaj sosit la fata locului.

Loading...

Reprezentantii Grupului Civic Reset au anuntat, vineri, ca, in urma noilor imagini video cu primele minute ale interventiei in cazul Colectiv, au decis sa formuleze un denunt impotriva conducerii IGSU si a lui Raed Arafat, „pentru incalcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal”: „Sustragerea, distrugerea, retinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de proba sau de inscrisuri, in scopul de a impiedica aflarea adevarului intr-o procedura judiciara, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

„Consideram ca privarea anchetatorilor de imaginile aparute in presa reprezinta un caz de obstructionare a justitiei si motiv suficient pentru inceperea urmaririi penale a celor de mai sus. Am stiut cu totii cat de haotica a fost interventia, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism si de empatie a , iar probele video au confirmat banuielile noastre. Totodata, constatam, inca o data, ca statul nu ne poate sari in ajutor nici macar printr-un exercitiu de compasiune fata de un muribund. Suntem singuri si ne avem doar pe noi! Ne-am demonstrat ca strigatul nostru de furie si solidaritatea noastra pot (re)construi tara in care vrem sa traim”, spun reprezentantii Reset pe pagina de Facebook.

Plangerea este adresata procurorului sef, Bogdan Licu.

Jurnalistii de la Libertatea au publicat, joi, un filmulet de aproximativ 21 de minute, despre care spune ca a fost furnizat de un ofiter de pompieri, in iar in imagini se observa modul in care primul echipaj sosit la Clubul Colectiv a actionat, fiind vazuti si civili care ajuta la transportarea ranitilor.

Totodata, poate fi observata interventia haotica a pompierilor depasiti de situatie, pe fundal o persoana strigand: „Nu mai stati, sa scoatem oamenii afara!”. In film apare si solistul Adrian Despot, care ajuta la transportarea ranitilor.

Pe pagina sa de Facebook, seful DSU, Raed Arafat a precizat ca nu stia despre acest filmulet.

„Ca sa nu gresesc, sa nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat si pe ofiterul respectiv (care i-ar fi furnizat un CD cu filmarea. n.r.), fiind pensionar, sa-l intreb daca mi-a lasat un CD candva cu un filmulet despre Colectiv iar acesta, ca si mine, nu stia nimic de aceasta informatie”, a scris Raed Arafat.

Seful DSU a mai precizat ca „lucrurile nu pot fi perfecte”.

„Nu stiu ce greseli am comis in prima noapte. Ca si oricare interventie la o catastrofa, lucruile nu pot fi perfecte niciodata, insa daca este sa vorbim de greseli trebuie sa inteleg despre ce greseli vorbeste dansul si sper sa nu fie vorba de cele mentionate in raportul corpului de control al PM pentru ca la acuzatiile din raportul respectiv am raspuns printr-un raport amplu care se gaseste pe site-ul DSU”, a mai scris Arafat.