Scriitorul Paul Goma a murit din cauza coronavirusului

6

Scriitorul si disidentul Paul Goma a murit noaptea trecuta, in Franta, din cauza infectarii cu coronavirus. Paul Goma era internat din 18 martie intr-un spital din Paris. Potrivit indicatiilor fiului sau si in contextul masurilor de securitate luate din cauza pandemiei, trupul sau va fi incinerat, iar urna funerara va fi depusa la cimitirul Pére Lachaise din capitala Frantei.

Scriitorul si disidentul Paul Goma a murit in noaptea din 24 spre 25 martie la spitalul La Pitié Salpetriere din Paris, unde era internat in urma infectarii cu coronavirus, a confirmat miercuri, pentru Agerpre, biografa acestuia – scriitoarea, traducatoarea si jurnalista Mariana Sipos.

Loading...

„in urma unui mesaj primit din Franta, cu regret si mare durere anunt plecarea dintre noi a marelui scriitor si disident Paul Goma, in noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitie Salpetriere, in urma constatarii infectarii cu virusul ucigas. Conform informatiilor transmise de echipa medicala care l-a ingrijit, Paul Goma a plecat senin, fara durere si cu sufletul impacat”, precizeaza Sipos intr-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit comunicatului, „conform indicatiilor lui Filip Goma, respectand dorinta tatalui sau si tinand cont de restrictiile actuale in vigoare in Franta, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerara va fi depusa in Columbarium, la cimitirului Pere Lachaise din Paris”.

Scriitorul Paul Goma s-a nascut la 2 octombrie 1935, in Orhei, Basarabia, intr-o familie de invatatori romani, potrivit site-ului www.paulgoma.com.

Dupa cedarea Basarabiei fostei URSS, Paul Goma s-a mutat cu familia in Romania. Fiind elev la Liceul ”Gheorghe Lazar” din Sibiu, a fost exmatriculat, pentru ca sustinuse in scoala cauza unor persoane anchetate pentru anticomunism. A reusit totusi sa termine Liceul ”Radu Negru” din Fagaras, in 1953. in 1954 a inceput Institutul de Literatura si critica literara „Mihai Eminescu” din Bucuresti. in perioada studentiei a fost arestat si condamnat (martie 1957) la doi ani de inchisoare corectionala, pentru ”tentativa de organizare de manifestatie ostila”, ca urmare a solidarizarii cu evenimentele din Ungaria, din noiembrie 1956, si a protestelor impotriva impunerii limbii ruse ca limba obligatorie in scoli. A fost eliberat in 1958, dupa o perioada de detentie la inchisoarea Malmaison (Bucuresti), Penitenciarul Jilava si Gherla.

Dupa anii de inchisoare, in 1958 a fost trimis in Baragan, cu domiciliu obligatoriu in satul Latesti, raionul Fetesti, unde a stat pana in 1962.

O perioada a fost muncitor necalificat, fotograf ambulant, trompetist, tehnician, iar in iunie 1965 si-a reluat studiile la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, pe care insa le-a abandonat.

in urma invadarii Cehoslovaciei, in august 1968, fiind impresionat de politica Romaniei fata de Moscova, a devenit membru al Partidului Comunist Roman (PCR). in 1971, a fost insa exclus din PCR, ca urmare a publicarii integrale a romanului ”Ostinato”, in RFG, dupa ce in tara fusese supus cenzurii.

in primavara anului 1977, printr-o scrisoare deschisa, difuzata de postul de radio ”Europa libera”, s-a solidarizat cu miscarea ”Charta 77” a intelectualilor cehi. La 1 aprilie 1977, a fost acuzat de inalta tradare si arestat, dar in urma protestelor internationale a fost eliberat, la 6 mai. La 14 aprilie 1977 a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), al carei membru era din august 1968.

in noiembrie 1977, lui Paul Goma i-a fost retrasa cetatenia romana, astfel incat scriitorul a plecat in Franta, unde s-a si stabilit definitiv impreuna cu familia. Aflat in Franta, Goma a refuzat in 1980 oferta de a primi cetatenia franceza.

Dupa Revolutia din 1989, a inceput sa-si publice cartile si in tara. A scris peste 40 de volume (romane, marturii, dialoguri, jurnal, articole) in limba romana, care au fost traduse si in limbile franceza, germana, olandeza, suedeza, italiana.

Ca scriitor, a debutat in decembrie 1966 in revista ”Luceafarul”, cu povestirea ”Cum bate toba”, continuand sa colaboreze la diferite reviste, precum ”Gazeta literara”, ”Viata romaneasca”, ”Ateneu”. A debutat editorial, in august 1968, cu volumul de proza scurta ”Camera de alaturi”.

Romanul urmator, ”Ostinato” – marturie fictionala despre inchisorile din Romania -, refuzat de editurile romanesti, a fost publicat in Germania (1971) si in Franta. Volumul a fost receptat pozitiv, motiv pentru care Eugen Ionescu l-a numit pe Paul Goma ”Soljenitin al Romaniei”. si volumele ulterioare, ”Usa” (”Die Tur”, 1972), ”Gherla” (1976), ”Dans le cercle” (1977), ”Garde inverse” (”Garda inversa”, 1979), ”Le tremblement des hommes” (1979), ”Les chiens de mort” (1981), ”Chassee-croise” (1983), ”Bonifacia” (1986), ”Le calidor” (1987), aveau sa fie foarte bine primite.

Exilat la Paris, dupa ce i s-a retras cetatenia romana, Paul Goma si-a publicat majoritatea volumelor, initial in franceza sau germana. Astfel, ”Le Tremblement… ”, cu titlul original in romana, ”Culoarea curcubeului ’77 – Cutremurul oamenilor”, a fost republicat in iunie 1990, de Editura Humanitas. A continuat cu ”Patimile dupa Pitesti” (1990), ”Ura noastra cea de toate zilele” (1992), ”Sabina” (1993), ”Roman intim” (1994), ”Scrisuri. 1972-1998” (2000), care cuprinde articole, scrisori, pagini inedite de jurnal, comentarii, dialoguri publicate in perioada mentionata in subtitlu.

A colaborat si la numeroase reviste din strainatate (”Contrapunct”, ”Ethos”, ”Limite”) si din tara (”Orizont”, ”Viata romaneasca”, ”Vatra”). Seria ”Jurnalelor” semnate de Paul Goma a inceput in 1997, cand au aparut primele trei volume. A urmat apoi al patrulea volum, ”Jurnal de apocrif”, iar ultimele doua, care acopera perioada 1999-2003, au fost publicate in 2004. Tot in 2004, a fost publicata controversata lucrare ”Saptamana rosie sau Basarabia si evreii”, iar la inceputul anului 2005, ”Culoarea curcubeului ’77. Cod Barbosul”, cuprinzand mai multe documente din dosarele sale de Securitate. Cartea ”Arta fugii. O copilarie in Transilvania”, in care povesteste despre anii formarii sale, i-a aparut in Italia, in 2008.

Paul Goma a facut parte pentru foarte putin timp (opt zile) din Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, infiintata de Presedintia Romaniei, in aprilie 2006.

Potrivit unui comunicat al USR din 22 noiembrie 2011, Paul Goma facea parte din Uniunea Scriitorilor, conform unor hotarari din 1990, reconfirmate de Consiliul USR, in noiembrie 2011.

intr-o adresa a Ministerului roman de Interne, din 21 octombrie 2011, Paul Goma figura la aceasta data cu statutul de cetatean roman. in aprilie 2013 scriitorul a primit si cetatenia Republicii Moldova.

La 24 septembrie 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a organizat simpozionul international „Paul Goma – 80 de ani”, care s-a centrat pe rolul jucat de scriitorul anticomunist in revitalizarea exilului romanesc si a luptei pentru drepturile omului in timpul regimului comunist.