Scandalul etnic de la Valea Uzului escaladeaza! Guvernul Ungariei a transmis o nota de protest. Ambasadorul Romaniei, convocat la MAE ungar!

6

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dancila o nota de protest cu privire la violentele de joi din Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a anuntat Levente Magyar, secretar de stat din Ministerul ungar de Externe. De asemenea, ambasadorul Romaniei la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pe acelasi subiect.

Loading...

Guvernul Ungariei someaza Guvernul Romaniei sa investigheze amanuntit cazul si sa respecte angajamentele internationale in aceasta privinta, a afirmat Levente Magyar, potrivit agentiei maghiare MTI.

Secretarul de stat a catalogat drept inacceptabil faptul ca Romania tolereaza asemenea atrocitati, care “in barbarismul lor” evoca cea mai dura provocare a maghiarilor.

Guvernul Ungariei se asteapta ca, daca evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci Romania macar ulterior sa ofere reparatii si explicatii celor cateva sute de mii de cetateni maghiari jigniti in identitatea lor – a adaugat politicianul.

Levente Magyar a reamintit ca dupa Primul Razboi Mondial a fost amenajat un cimitir militar in Valea Uzului, dedicat soldatilor maghiari cazuti in 1916 pe front.

„Desi nu a existat nicio dovada ca ar exista si ramasitele unor soldati romani in cimitir, administratia locala a celei mai apropiate localitati (Darmanesti, jud Bacau – n.r.) a decis sa amplaseze cruci de beton in memoria presupusilor soldati inhumati aici. Chiar si autoritatile romane de resort recunosc ca aceasta decizie nu a avut baza legala, iar hotararile incalca si dreptul international, a mai aratat secretarul de stat.

Organizatii civile romanesti au anuntat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil in stare de ebrietate sa patrunda prin zidul de protestatari secui pasnici care ieseau din cimitir. Dupa ce au patruns inauntru, persoanele care sarbatoreau au rasturnat poarta secuiasca si au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria romana de la fata locului a privit pasiva toatea cestea – a spus Levente Magyar”, potrivit agentiei MTI.

Ambasadorul Romaniei la Budapesta, convocat la MAE ungar

Secretarul de stat in cadrul Ministerului de Externe maghiar Tamás Menczer a numit cele intamplate la cimitirul militar din Valea Uzului un „lucru scandalos si inacceptabil”, potrivit agentiei MTI.

Toata lumea isi poate comemora mortii, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind ca “aici nu este vorba despre altceva, decat de violenta egocentrica”, a spus Tamás Menczer.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare realizata la cimitir, si a scris: “Daca politica romaneasca nu a dorit sa impiedice aceasta barbarie, vorbim despre un scandal al moralitatii, iar daca nu a putut sa faca asta, este vorba despre un esec al aparatului administrativ de stat”.

Maghiarii din Transilvania au aflat la sfarsitul lunii aprilie ca Primaria Darmanesti, aflata aproape de cimitir, a amenajat, in mod arbitrar, o parcela romaneasca in cimitirul maghiar din Primul Razboi Mondial. Joi, la cimitir au sosit mii de romani care au dorit sa comemoreze evenimentele istorice si sa participe la inaugurarea monumentului.

Maghiarii din zona au incercat sa impiedice acest lucru printr-un lant uman, insa participantii romani au patruns in cimitir cu forta.

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lant uman in fata Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestarile care urmeaza sa fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociatii romanesti, pana la reglementarea situatiei create in jurul acestui cimitir, informeaza Mediafax. Cateva zeci de cetateni romani, printre care si George Simion, au intrat cu forta joi dupa-amiaza in cimitirul eroilor din Valea Uzului, potrivit Antena 3. Cimitirul fusesee inchis cu lacat de autoritatile locale din comuna Sanmartin si Consiliul Judetean Harghita.