Rusia il expulzeaza pe adjunctul atasatului militar al Ambasadei Romaniei la Moscova

52

Rusia a decis expulzarea adjunctului atasatului militar al Ambasadei Romaniei la Moscova, ca masura de raspuns la decizia autoritaților de la Bucuresti de a-l declara persona non-grata, la sfarsitul lunii trecute, pe Alexey Grishaev, fost adjunct al atasatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, acuzat de activitați de spionaj.

Potrivit unui comunicat, ambasadorul roman la Moscova, Cristian Istrate, a fost convocat marți la Ministerul rus de Externe si a fost anunțat ca adjunctul atasatului militar al Ambasadei a fost declarat persona non grata, scrie Digi24.

Loading...

Ofițerul, care se numeste Alin Iliescu, trebuie sa paraseasca teritoriul Rusiei in decurs de 72 de ore.

MAE rus precizeaza ca este o masura de raspuns la expulzarea, la 26 aprilie, a adjunctului atasatului militar al Ambasadei Federației Ruse la Bucuresti.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a confirmat ca Federaţia Rusa l-a declarat persona non grata pe adjunctul atasatului militar din cadrul Ambasadei Romaniei in Federaţia Rusa, in reacţie la declararea persona non grata de catre Romania, la 26 aprilie 2021, a lui Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

„MAE reaminteşte ca decizia autoritaţilor romane a avut la baza activitaţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, se arata intr-un comunicat.

Alexey Grishaev, adjunctul atasatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Bucuresti, a fost declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei, autoritațile romane anunțand ca activitațile si acțiunile lui contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Potrivit unor surse guvernamentale, el ar fi incercat sa obțina informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO si despre interesele aliaților europeni si americani ai Romaniei. Cetațeanul rus ar fi incercat sa aiba acces la anumite persoane care sa il ajute sa obțina astfel de informații, dar fara succes.

Moscova anunțase ca isi rezerva dreptul de a raspunde Romaniei cu aceeasi moneda.

Decizia autoritaților romane a venit pe fondul unui val de expulzari din ambasade europene ale unor diplomați rusi.

Orice ameninţare la adresa Romaniei este o ameninţare la adresa NATO, afirma ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recenta a ambasadorului rus la Bucuresti, care spusese ca țara noastra ar trebui sa se ingrijoreze daca ar fi implicata „intr-un fel de aventura militara” conceputa de „capetele fierbinți” din sediul NATO”.