Romanii, asteptati in strada! Protest masiv anuntat pe 10 august in Bucuresti. Ce a facut Firea!

8

Un protest de amploare este anuntat pentru sambata in Piata Victoriei din Capitala, la un an de la manifestatiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu interventia in forta a jandarmilor.

Loading...

Potrivit unui comunicat al Primariei Capitalei, manifestatia este organizata de Tomescu Tommy Joul in calitate de reprezentant al Grupului de Actiune Civica Diaspora pentru Romania. Cererea a fost aprobata pentru aproximativ 250.000 de persoane.

Jandarmeria Capitalei sustine ca organizatorii au comunicat faptul ca protestul din Piata Victoriei incepe la ora 14,00 si se desfasoara pana la ora 22,15.

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului.

Astfel, pe pagina de Facebook “Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOtI in Piata Victoriei!” oamenii sunt chemati la manifestatie inca de la primele ore ale diminetii.

“A mai ramas foarte putin pana la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu exceptia faptului ca Dragnea a intrat la puscarie. in continuare, insa, ii avem pe Tariceanu, Dancila, serban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Plesoianu, iar lista poate continua. in continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD si-a pus omul de incredere in urma cu aproximativ un an jumatate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou in Piata Victoriei. in urma discutiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea incepe inca de la primele ore ale diminetii in Piata Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutam cu totii in Piata Revolutiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va incepe un mars spre Piata Victoriei. Traseul marsului este urmatorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piata Revolutiei – sediul DIICOT (Calea Grivitei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt in jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumatate de ora”, se spune in anuntul de pe Facebook.

in paralel cu manifestatia din Piata Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni in fata sediului Ministerului de Interne din Piata Revolutiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, in mars spre Piata Victoriei.

“La MAI sunt vinovatii principali pentru violentele din 10 August 2018 si tot aici s-a creat acel plan diabolic impreuna cu sefii din Jandarmerie si alte structuri. La ora 19,00 plecam in MARsUL DREPTatII spre Guvern, prin fata sediului DIICOT, unde se instrumenteaza acum dosarul 10 August. NU UITAtI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revolutia din 89′ care ne-a scapat de regimul dictatorial si tot de aici trebuie sa aflam adevarul si desecretizarea jurnalului de lupta, iar vinovatii, Carmen Dan, Cucos, Paraschiv, Cazan, sa raspunda in fata Justitiei!”, scrie pe o alta pagina de Facebook.

La protestul din Bucuresti si-a anuntat prezenta si pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentatiile sustinute in mai multe zone de conflict din lume.

″imi pare rau ca trebuie sa imi anulez concertele urmatoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august in Bucuresti impotriva coruptiei din Romania. Anul trecut, in cadrul unei manifestatii pasnice similare, politia a folosit gaze lacrimogene impotriva propriului popor. Vreau sa ii ajut de aceasta data, astfel incat sa se poata ascunde in spatele pianului meu in cazul in care politia foloseste din nou gaze lacrimogene”, spune Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Proteste sunt anuntate si in alte orase din tara, la Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Brasov, Sibiu, dar si in strainatate, la Roma, Milano, Paris si in alte capitale europene unde traiesc grupuri mari de romani.

Pe 10 august vor fi organizate si alte actiuni dedicate romanilor din strainatate.

Astfel, romanii din diaspora care se intorc in tara vor fi intampinati la frontiera de peste 100 de voluntari ai comunitatii Declic, care ii vor informa despre votul prin corespondenta. Voluntarii vor imparti peste 50.000 de pliante si vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidentiale, fara sa mai stea la cozi.

Campania Comunitatii Declic se deruleaza vineri si sambata in aeroporturile din Iasi, Cluj si Bucuresti, la vama Bors si Nadlac.

De asemenea, echipele Declic vor fi sambata in Centrul Vechi al Capitalei si in Piata Victoriei, unde vor imparti pliante cu informatii utile despre votul prin corespondenta si explicatii in sapte pasi despre procedurile pe care trebuie sa le faca romanii din strainatate pentru a se inregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

in plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa in fata Muzeului Antipa un plic gonflabil urias, unde vor fi impartite pliante si vor fi oferite informatii despre votul prin corespondenta, pe care romanii aflati in diaspora il pot exercita la alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Pentru asigurarea masurilor de prevenire, monitorizare si gestionare a eventualelor situatii de urgenta care pot aparea pe timpul manifestatiei, IGSU va avea dislocate, in teren, echipaje de interventie specifice stingerii incendiilor si acordarii asistentei medicale de urgenta.

in aceasta saptamana, in doua randuri ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a facut apel la participantii la protestul anuntat pentru data de 10 august sa manifesteze in mod pasnic si respectand legea. El a subliniat ca Romania este un stat european, in care cetateanul are dreptul sa se exprime in mod liber.

Jandarmii fac apel la participantii la protestul de sambata sa manifesteze pasnic.

”Sambata, 10 august a.c., Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti (DGJMB) va asigura masurile de ordine publica si protectia participantilor, cu ocazia celor doua manifestatii care vor avea loc in Capitala, ambele fiind declarate si avizate in cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunarilor Publice. Prezenta jandarmilor la aceste manifestatii publice este o obligatie legala si are ca scop asigurarea unui cadru de siguranta pentru participanti si a tuturor conditiilor care sa permita cetatenilor exercitarea neingradita a drepturilor si a libertatilor garantate de Constitutia Romaniei”, a transmis Jandarmeria Bucuresti.

”Echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru mentinerea permanenta a legaturii cu organizatorii si participantii si ne bazam pe colaborarea cu acestia pentru a-i indeparta pe cei care provoaca sau instiga la violenta. Facem apel la toti participantii la aceste adunari publice sa manifeste (manifesteze – n.r.) pasnic, sa respecte indicatiile jandarmilor, sa evite conflictele de orice natura si sa anunte fortele de ordine daca observa persoane care au un comportament antisocial”, a mai transmis Jandarmeria.

Din ratiuni de siguranta, participantii la manifestatii sunt rugati sa nu detina bagaje sau genti voluminoase si sa se indeparteze de persoanele sau grupurile care au intentia de a periclita buna desfasurare a evenimentelor.

Primaria Capitalei va pune la dispozitie 10.000 de sticle de apa imbuteliata (PET) si 4.000 de litri de apa potabila. in plus, vor fi amplasate in zona 100 de toalete ecologice.

Protestul din Piata Victoriei este organizat pentru a cere pedepsirea celor vinovati de violentele din 10 august 2018.

Pentru buna desfasurare a manifestatiilor, Brigada Rutiera a Capitalei va dispune masurile specifice, pentru restrictionarea temporara a traficului rutier, astfel:

  • incepand cu ora 14.30, in functie de sosirea participantilor, se va restrictiona traficul rutier pe sos. Kiseleff, intre Str. Arh. Ion Mincu si Piata Victoriei, iar circulatia va fi permisa pe Str. Arh. Ion Mincu;
  • incepand cu ora 14.30, circulatia in Piata Victoriei va fi resistematizata, prin asigurarea traficului rutier pe o banda, respectiv doua benzi de circulatie pe sens, in fata Guvernului Romaniei, intre Bd. Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascar Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta catre Statuia Aviatorilor, fara a fi permis accesul in Piata Victoriei, dinspre Str. Berzei si Bd. Ion Mihalache.
  • intre orele 17.00 – 22.15, se va restrictiona traficul rutier in Piata Victoriei, pana la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, sos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzesti, Calea Victoriei, intersectia Bd. Lascar Catargiu si Bd. Iancu de Hunedoara.

Va fi pastrata o zona de protectie in care traficul rutier si pietonal va fi restrictionat, dupa cum urmeaza:

  • pe Str. Paris, segmentul cuprins intre Bd. Aviatorilor si Str. Duliu Zamfirescu;
  • pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins intre Str. Paris si Str. Louis Blanc;

-pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins intre Str. Paris si Bd. Iancu de Hunedoara;

  • breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea in pasaj pana la Piata Victoriei;
  • trotuarul si banda I de circulatie de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piata Romana catre Statuia Aviatorilor, segmentul din fata Guvernului Romaniei.

Politistii recomanda urmatoarele rute alternative:

  • Bd. Ion Mihalache – Bd. Maresal Averescu – Bd. Marasti – Piata Montreal – sos. Bucuresti-Ploiesti;
  • Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogarii – sos. Bucuresti-Ploiesti.

”in functie de evolutia situatiei operative si de numarul participantilor, Brigada rutiera va comunica si alte restrictii ale traficul rutier de pe alte artere care converg spre Piata Victoriei”, a mai transmis Jandarmeria.

Brigada Rutiera solicita conducatorilor de autovehicule:
sa opreasca ori sa stationeze doar in locurile special amenajate;
sa isi pastreze calmul in cazul in care se afla in zone aglomerate;
sa respecte semnalele si recomandarile politistilor rutieri care se afla in punctele de deviere;
sa foloseasca autovehiculele personale cat mai putin pentru a evita blocajele de trafic si sa opteze pentru mijloacele de transport in comun;

Pietonii sunt rugati sa circule numai pe trotuare, sa traverseze strada prin locurile special amenajate, dupa o temeinica asigurare, la culoarea verde a semaforului electric si sa nu se deplaseze ori sa stationeze pe partea carosabila.

Pentru asigurarea masurilor de prevenire, monitorizare si gestionare a eventualelor situatii de urgenta care pot aparea pe timpul manifestatiei, IGSU va avea dislocate, in teren, echipaje de interventie specifice stingerii incendiilor si acordarii asistentei medicale de urgenta.

”in vederea asigurarii transparentei si corectei informari a populatiei, pentru ziua de sambata, 10 august 2019, in Piata Victoriei va fi amplasat un Punct de comunicare publica unde comunicatorii Jandarmeriei, Politiei si Pompierilor va vor informa permanent despre dinamica misiunilor noastre”, au mai transmis jandarmii.

Prima declaratie de presa va avea loc sambata, la ora 11.00, in Piata Victoriei, la punctul de informare publica situat la intrarea pe strada Paris.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, cand fortele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pietei Victoria si aproape 800 de plangeri impotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violentele nu a fost finalizata.

”Primarul General, Gabriela Firea, a avut astazi, la Primaria Capitalei, o intalnire cu Tomescu Tommy Joul, reprezentantul Grupului de Actiune Civica Diaspora pentru Romania, asociatie care organizeaza manifestatia din 10 august, din Piata Victoriei.

La intalnire au fost prezenti viceprimarul Aurelian Badescu – reprezentantul Primarului General in Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice, Sorin Chirita – administratorul public al Municipiului Bucuresti, Daniel Rasica – seful Politiei Locale din Capitala, directori si consilieri personali ai Primarului General.

intalnirea a avut ca scop stabilirea masurilor necesare pentru ca manifestatia sa se desfasoare in conditii de siguranta pentru participanti”, a precizat Primaria Bucuresti intr-un comunicat.

Sursa: Agerpres