Romania inregistreaza peste 1.000 de cazuri cu noul coronavirus. 17 persoane au decedat

6

Pana astazi, 26 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate si externate (53 la Timisoara, 28 la Bucuresti, 6 la Craiova, 5 la Constanta, unul la Cluj si unul la Iasi). 17 persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 si cu boli cronice preexistente, internate in spitale din Craiova, Bucuresti, Iasi, Suceava, Arad, Bacau si Timisoara, au decedat.

De la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte 123 de noi cazuri de imbolnavire.

Loading...

Una dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 este jandarm la Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, care a contactat virusul in cadru familial. La nivelul unitatii au fost luate de urgenta toate masurile necesare referitoare la izolarea, atat a jandarmului in cauza, cat si a celor cu care a intrat in contact, conform procedurii anchetei epidemiologice, inca din faza in care era doar suspect.

Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 7 ani si 87 de ani.

La ATI, in acest moment, sunt internati 29 de pacienti, din care 23 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este buna, stationara.

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 6.151 de persoane. Alte 110.042 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 15.998 de teste, din care 823 in unitati medicale private.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 1.482 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 10.024 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

Pana in prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost intocmite 183 de dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta şi pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodata, Politia si Jandarmeria au aplicat 1.883 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea masurilor de izolare/carantina.

De asemenea, cu ocazia formalitatilor de intrare in tara, Politia de Frontiera a intocmit 4 dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii, fapta prevazuta si pedepsita de art. 326 Cod Penal.

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, potrivit informatiilor obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, pana in prezent, 59 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu COVID-19 (coronavirus): 44 in Italia, 4 in Spania, 2 in Namibia, 2 in Indonezia, 3 in Franta si cate unul in Tunisia, Irlanda, Marea Britanie si Luxemburg.

De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 11 cetateni romani aflati in strainatate, 8 in Italia, 2 in Franta si unul in Marea Britanie, au decedat.

Le reamintim cetatenilor sa ia in considerare doar informatiile verificate prin sursele oficiale si sa apeleze pentru recomandari si alte informatii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numarul TELVERDE nu este un numar de urgenta, este o linie telefonica alocata strict pentru informarea cetatenilor. De asemenea, romanii aflati in strainatate pot solicita informatii despre prevenirea si combaterea virusului la linia special dedicata lor +4021.320.20.20.

In cursul acestei dimineti, in Romania au ajuns 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronava a NATO. Cele 100.000 de combinezoane de protectie, achizitionate de Romania, prin Oficiul National de Achizitii Centralizate si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, vor fi alocate in functie de nevoi, personalului medical din Ministerul Sanatatii si echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

De la intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr. 2 si pana in prezent, au fost plasate in carantina institutionalizata 548 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 14 persoane aflate in carantina au parasit locatia in care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusa masura carantinarii pentru o noua perioada de 14 zile.