Replica usturatoare a celor de „Daruieste Viata” pentru Arafat: „Asta inseamna democratie! Criticarea unor decizii sau actiuni nu inseamna ATAC ci un feedback menit sa determine imbunatatirea sistemului”

26

Asociatia „Daruieste Viata” are o replica taioasa la adresa lui Raed Arafat dupa ce acesta le-a acuzat ca „varsa venin” pentru ca au indraznit sa puna intrebari in legatura cu achizitia TIR-urilor de ATI din curtea spitalelor. Unul dintre acestea a scos fum, recent, in curtea spitalului „Marius Nasta”.

„Nu e prima oara cand o critica adusa unor actiuni, decizii sau proiecte ale unor functionari sau institutii publice se transforma, prin rastalmaciri si manipulare, intr-un atac la persoana si la adresa societatii civile. Desi am crezut ca nu mai e posibil, iata ca suntem tot in epoca ‘dai in mine, dai in fabrici si uzine’, in care victimizarea e folosita pentru a distrage atentia de la adevaratele probleme pe care statul si cei in functii de decizie nu le rezolva.

Loading...

Dl Arafat vorbeste adesea despre ‘lectii invatate’, dar pare sa fie singurul care nu accepta ca are ceva de invatat. Dumnealui fie ignora orice feedback pe care-l primeste, fie raspunde agresiv si cu argumente menite sa deruteze audienta, pozand in victima.

Anul trecut, cand Romania s-a confruntat cu cea mai mare criza a sistemului de sanatate, am analizat care sunt cele mai eficiente, oportune si de impact achizitii care sa ajute cu adevarat spitalele din Romania. Ne-am uitat la ce sa intampla in tarile din jur, ce masuri au luat ele, am discutat cu specialisti si am luat decizii in consecinta. Pe baza acestei experiente am exprimat o opinie privind TIR-urile ATI folosite de DSU, opinie care, din ce observam azi, nu a placut domnului Arafat.

Spitalul modular de la Elias, construit de Daruieste Viata functioneaza fara probleme de mai bine de 8 luni. Este singurul spital modular care functioneaza: cele construite de diverse autoritati sunt inutilizabile. Spitalul respectiv nu a avut niciun fel de incident, iar “inundatia” despre care vorbeste domnul Arafat a fost o infiltrare de apa, in timpul unei ploi torentiale, inainte de deschiderea spitalului. Noi am invatat atunci lectia, am realizat imediat probe de rezistenta la intemperii, cu apa turnata sub presiune pe acoperisul spitalului si am decis realizarea unei hidroizolatii suplimentare, care sa asigure o buna functionare indiferent de vreme.

Si cum din orice lucru imi place sa aleg partea buna, ma bucur sa observ ca domnul Arafat a aflat numele organizatiei care a construit acest spital. Atunci cand dansul l-a inaugurat nu l-a stiut. Speram sa retina si ca nu suntem o „fundatie”, ci o „asociatie”, iar eu si Carmen Uscatu suntem oameni si cetateni ai acestei tari, nu ‘personaje’, mai ales daca se refera la organizatia noastra si la noi in luari de pozitie oficiale.

E momentul sa reamintim politicienilor si functionarilor publici ca democratie inseamna libertatea de exprimare a opiniei, iar criticarea unor decizii sau actiuni nu inseamna ATAC ci un feedback menit sa determine imbunatatirea sistemului. E momentul ca detinatorii puterii sa intre in dialog cu societatea. Asta inseamna democratie!”, a scris Oana Gheorghiu pe Facebook.

Seful DSU, Raed Arafat, a avut miercuri o reactie deplasata la adresa fondatoarelor asociatiei „Daruieste Viata”.

„De cativa ani buni reprezentantele fundatiei ‘Daruieste Viata’ au atacat continuu sectorul de urgenta, DSU, IGSU …etc., venind cu informatii false, inexacte si care sa puna la indoiala activitatile acestui sector.

Pana acum, am tolerat aceste atacuri fara a lua o pozitie oficiala, considerand ca nu are rost sa raspundem reactiilor isterice nefondate ale personajelor respective. Una este sa ‘daruiesti viata’ si alta este sa daruiesti societatii venin si stiri false, atacand din senin orice actiune a celor care realmente salveaza vieti, isi asuma responsabilitati, in conditii dificile care sunt de multe ori chiar ostile.

Nu neg la niciun moment ca cele de la ‘Daruieste Viata’ au facut ceva si fac ceva in serviciul comunitatii si poate asta era motivul pentru care am tolerat pana acum veninul lor impotriva sistemului de urgenta dar si a mea personal.

Insa, ultima postare a uneia din cele doua personaje din fundatia respectiva, prin care ataca proiectul cu unitatile mobile de terapie intensiva, nu mai reprezinta un atac impotriva DSU sau a dr-lui Arafat, ci un atac impotriva societatii civile si a tuturor celor care s-au implicat pentru a face ceva in timpul unei situatii de urgenta fara precedent”, a scris Arafat pe Facebook.

„Unitatile de Terapie Intensiva Mobila pot functiona iarna. Toate cele 5 autospeciale au functionat foarte bine in toata perioada iernii, inclusiv la temperaturi negative, dovada fiind functionarea continua a celui operationalizat, de exemplu, la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius. Pe parcursul utilizarii autospecialelor au aparut situatii in care s-au constatat defectiuni la aparatul de climatizare, care au fost insa remediate in cel mai scurt timp, autospecialele fiind in perioada de garantie. Totodata, pentru o si mai buna adaptare la temperaturile scazute din tara noastra, s-a realizat o izolare suplimentara a acestor autospeciale”, se arata apoi intr-un comunicat al DSU.

Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociatiei Daruieste Viata a scris pe Facebook, in urma incidentului de la Institutul Marius Nasta, unde o unitate mobila ATI a fost la un pas sa ia foc ca „am tot spus ca aceste unitati nu pot fi folosite in siguranta pe termen lung si mai ales iarna”. „Dar na, DSU atat a putut, sa achizitioneze niste camioane asa-zis de ATI. Se trezeste oare cineva sa se uite pe aceste achizitii?”, a mai scris Oana Gheorghiu, pe Facebook.