Regina-mama Elena a fost reinhumata langa fiul ei regele Mihai in noua catedrala regala Curtea de Arges!

33

Pentru prima data in istoria tarii, toti regii si toate reginele Romaniei, sunt impreuna, la Curtea de Arges, dupa ce trupul Reginei Elena, mama regelui Mihai, a fost adus din Elvetia. Peste 1.000 de oameni s-au strans, sambata, in curtea manastirii Curtea de Arges, pentru a asista la ceremoniile dedicate reinhumarii Reginei-Mama Elena.

Loading...

Slujba de inmormantare a fost oficiata de inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, in vechea catedrala ctitorita de Neagoe Basarab.

La ceremonia religioasa au asistat Custodele Coroanei Romane, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alaturi de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) si Lord Peter Rosslyn (seful Casei Principelui de Wales si Ducesei de Cornwall).

Ceremonia ingroparii a avut loc in noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala. La momentul intrarii sicriului in cripta au fost trase 21 de focuri de arma, iar Muzica Militara a intonat Imnul National si Imnul Regal.

Ceremonia funerara s-a incheiat dupa ce Custodele Coroanei Romane, Margareta, a iesit din catedrala cu stindardul Reginei-mama impaturit si l-a dat in grija Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior in muzeul de la Savarsin.

Sambata, trupul reginei Elena a fost reinhumat langa fiul ei regele Mihai, in noua catedrala regala de la Curtea de Arges.

Repatrierea Reginei Elena inseamna implinirea unei promisiuni facuta de nepoata sa Margareta, tatalui ei Regele Mihai. Revenirea acasa, langa fiul sau pe care l-a iubit nespus e un moment emotionant.

Suverana era privita cu imensa simpatie si compasiune in perioada interbelica, potrivit istoricilor. S-a stins in noiembrie 1982, insa nimeni nu a raspandit vestea in Romania comunista, arata stirileprotv.