Razvan Chereches a demisionat de la Ministerul Sanatatii: „Experienta mea a fost una amara”

25

Expertul in sanatate publica Razvan Chereches a anuntat, joi, ca nu mai este consilier onorific la Ministerul Sanatatii. Razvan Chereches a fost numit in 17 februarie in functia de consilier onorific al secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Andreea Moldovan.

„Ieri mi-am inaintat demisia din functia de consilier onorific la Ministerul Sanatatii (pozitie neplatita). Experienta mea a fost una amara – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de doua ori si am propus sugestii, idei si articole stiintifice (nesolicitate) catre minister cu o frecventa de una pe zi (la inceput) si apoi cate una la 2 – 3 zile (probabil ca asteptarile mele au fost nerealiste). Am crezut ca voi putea ajuta, dar am descoperit ca functia a fost literal una onorifica – echipa din minister este mult prea prinsa ca sa utilizeze experienta consilierilor (aceasta a fost situatia in cazul meu) Nu consider ca este cazul sa raman intr-o functie (chiar si una onorifica) daca ma simt inutil”, a scris Razvan Chereches pe pagina sa de Facebook.

Loading...

El spune ca nu mai are rabdare si considera ca trebuie sa isi expuna liber opiniile stiintifice din pozitia de profesor universitar.

„Cele patru aspecte pe care le-am semnalat de multiple ori ca fiind prioritare au fost: testarea – nu a fost implementata testarea antigenica rapida gratuita (in continuare nu avem o imagine clara asupra situatiei), comunicarea – reactiva si cu frecventa redusa (teoriile conspiratiei prolifereaza, ambiguitatea si incertitudinea au crescut), raportarea transparenta a datelor a inregistrat un progres – un efort sustinut si suplimentar este necesar in continuare, Institutul National de Sanatate Publica – nereformat in continuare (peste 450 de oameni care genereaza un volum infim de dovezi si suport pentru practica).

Adevarul este ca nu mai am rabdare – traim vremuri de criza in care comunicarea Ministerului Sanatatii cu populatia trebuie sa se intample zilnic! Zilnic trebuie sa se vada ceva, zilnic trebuie sa aflam cum au progresat autoritatile! Consider ca trebuie sa imi expun liber opiniile stiintifice, din pozitia de profesor universitar. Raman deschis sa ajut voluntar oricui doreste sa isi fundamenteze deciziile pe dovezi stiintifice (indiferent de culoare politica)”, precizeaza Razvan Chereches.