Rares Bogdan: „Marius Lazurca este unul dintre cei mai buni diplomati pe care ii are Romania”

6

Marius Lazurca este unul dintre cei mai buni diplomati pe care ii are Romania astazi. Extrem de nedrept ce i se intampla in relatia cu „radicalul liber” Szijjarto, un tanar politician maghiar care atunci cand nu ii jigneste pe romani sau Romania, cauta prilej de a provoca scandal in relatia cu Romania

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter s-a suparat pe ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, si a scris un mesaj pe facebook, nu pe canalele diplomatice, in care spune ca ”probabil de aici nu se poate cobori mai jos” si ”este socanta isteria mincinoasa evidenta a ambasadorului roman”.

Loading...

Nemultumirea lui Szijjártó Péter a pornit de la un mesaj, rostit lunea trecuta de un parlamentar maghiar de opozitie, Szabo Timea, prin care guvernul de la Budapesta era criticat pentru faptul ca le trimite maghiarilor din Transilvania, echipamente de protectie. La momentul respectiv, deputata maghiara a fost amenintata, atat in presa oficiala, controlata de guvernul de la Budapesta, cat si pe facebook.

in fata acestui val de violenta, ambasadorul roman la Budapesta, Marius Lazurca, i-a scris un mesaj de sustinere deputatei Szabo Timea. ”Obligatia mea este, desigur, sa raman in afara si deasupra competitiei politice din Ungaria si am toate intentiile sa sa supun acestei reguli. in acelasi timp, nu pot sa abdic de la principiile fundamentale ale decentei umane si bunului simt.

Va rog sa imi permiteti sa va trimit acest modest semn al solidaritatii mele, odata cu cele mai bune urari”, se arata in mesajul trimis de ambasadorul Lazurca, prin care se vede ca acesta o sustine moral pe Szabo Timea, in fata atacurilor la care este supusa de presa guvernamentala.

Acest mesaj a fost transmis de ambasadorul roman pe un grup de wattsup, unde sunt activi mai multi ambasadori.

in aceste conditii, ministrul de Externe a provocat un scandal diplomatic care nu exista, din moment ce ambasadorul roman a trimis un mesaj de sustine umana, si nu unul prin care ar fi laudat-o pentru idee. Cu toate acestea, Szijjártó Péter il face pe ambasadorul roman, drept un ”mincinos”.

”Ambasadorului Romaniei ii place ca sunt partide in parlamentul ungar care gandesc asa. Ambasadorul Romaniei, evident, este mincinos, dar e mult mai rusinos ca opozitia maghiara si ambasadorul Romaniei sunt pe o platforma comuna impotriva ungurilor de peste granita. Asadar, sa spunem clar ca opozitia maghiara – cu guvernul in randurile sale – si ambasadorul Romaniei o poate intelege perfect: ungurii care traiesc dincolo de granita fac parte din natiunea maghiara, asa ca ii vom ajuta pe viitor, asa cum noi am mai facut-o inainte. Pentru ca ungurii de peste granita pot conta pe guvern”, a scris Szijjártó Péter.