Raportul Comisiei de la Venetia da de pamant cu coalitia penalilor in privinta legilor justitiei! Reactia lui Iohannis: Practica ordonantelor de urgenta trebuie sa inceteze!

11

Klaus Iohannis atrage atentia Guvernului asupra noului semnal de alarma transmis de catre Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei – Comisia de la Venetia – in Opinia referitoare la modificarile succesive ale legilor Justitiei prin ordonante de urgenta.

Loading...

Comisia de la Venetia a publicat luni nou raport dur referitor la modificarile aduse legilor Justitiei, criticand in special infiintarea si modul de functionare a Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor.

Comisia de la Venetia solicita guvernului de la Bucuresti sa limiteze folosirea ordonantelor de urgenta, acte normative prin intermediul carora executivul se sustrage mecanismelor de control clasice intr-un stat de drept.

Concluziile raportului, redate de G4Media.ro:

Comisia de la Venetia concluzioneaza cu regret ca cele mai problematice elemente aduse anul trecut legilor justitiei, identificate in opinia din octombrie 2018, sau au ramas neschimbate sau au fost modificate in mai rau. Cele mai importante aspecte ale modificarilor legislative sunt urmatoarele:

Cel mai alarmant este ca guvernul continua sa faca modificari legislative prin ordonante de urgenta. in timp ce Constitutia indica in mod clar ca aceste acte normative ar trebui sa fie masuri exceptionale, legiferarea prin OUG a devenit o rutina. Principiile fundamentale de functionare a institutiilor cheie in stat sunt schimbate prea repede si prea des, fara pregatiri temeinice sau consultari, ceea ce ridica semne legitime de intrebare asupra soliditatii modificarilor facute si asupra motivelor reale care au stat in spatele acestora. Textele de lege rezultate nu sunt clare. Aceasta practica slabeste posibilitatea de verificare a guvernului, este contrara principiului separatiei puterilor in stat si perturba stabilitatea legislativa. Comisia de la Venetia solicita autoritatilor romane sa limiteze drastic folosirea ordonantelor de urgenta
Motivele infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, cu o jurisdictie vaga, raman neclare. Procurorii-sefi ai acestei Sectii au fost numiti in baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar pana in ce punct procurorii Sectiei Speciale si seful acesteia se afla subt controlul ierarhic al Procurorului general. in momentul in care Sectia speciala nu va mai face fata tuturor dosarelor care vor fi de competenta sa, va deveni un obstacol in fata luptei anticoruptie si a crimei organizate
Modaliatea de numire si demiterea a procurorilor de rang inalt a ramas, in esenta, la fel, cu ministrul Justitiei avand un rol decisiv in acest proces, fara a putea fi contrabalansat de presedintele Romaniei sau de CSM. Este recomandata implementarea unei proceduri de numire care sa ofere Sectiei de procurori a CSM un rol cheie pro-activ in procesul de numire a tuturor procurorilor de rang inalt din sistemul judiciar
Noile prevederi ofera posibilitatea inlaturarii in mod arbitrar a actualilor procurori de rang inalt. Comisia de la Venetia face apel la autoritatile romane sa nu aplice aceste noi prevederi in cazul procurorilor de rang inalt care se aflau in functie la momentul adoptarii lor

Klaus Iohannis: Practica ordonantelor de urgenta trebuie sa inceteze

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat la aparitia raportului si cere guvernului sa inceteze practica modificarii legilor justitiei prin ordonante de urgenta.

„Presedintele Klaus Iohannis evidentiaza ca Opinia Comisiei de la Venetia reprezinta o reconfirmare clara, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus functionarii sistemului judiciar prin interventia abuziva a Guvernului de a legifera defectuos si in favoarea unor interese particulare sau de grup, si nu in beneficiul cetateanului. Aceasta interventie abuziva s-a produs, asa cum arata si Opinia Comisiei, ulterior adoptarii de catre Parlament a pachetului de modificari asupra legilor justitiei care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, precum si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de catre Guvern a cinci ordonante de urgenta: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 si O.U.G. nr. 12/2019.

Aspectele constatate de Comisia de la Venetia consolideaza concluzia ca instrumentul ordonantelor de urgenta a fost complet denaturat si folosit abuziv de catre Guvern, fara evaluarea impactului, ocolindu-se atat o dezbatere autentica in Parlament a masurilor urmarite, cat si o consultare efectiva a reprezentantilor sistemului judiciar. Asa cum arata Opinia, schimbarile intempestive intr-un domeniu atat de sensibil si lipsa unui control efectiv de constitutionalitate al ordonantelor de urgenta nu numai ca bulverseaza intregul sistem, dar afecteaza chiar esenta statului de drept – securitatea raporturilor juridice si previzibilitatea legii, precum si principiul separatiei puterilor in stat.

Presedintele Romaniei subliniaza ca mesajul transmis in documentul adoptat de Comisia de la Venetia este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu.

Presedintele Klaus Iohannis considera inadmisibila conduita guvernantilor care, nici pana la acest moment, dupa votul clar al romanilor din 26 mai, nu au implementat recomandarile Comisiei de la Venetia cuprinse in Opinia finala din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justitiei, aspect subliniat si in opinia din 21 iunie 2019. Pastrarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie ca instrument de intimidare a magistratilor, mentinerea in legislatie a dispozitiilor referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor, care pun in pericol insasi functionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu cresterea rolului ministrului justitiei in procedurile de numire a procurorilor de rang inalt sunt doar cateva exemple care, in viziunea Comisiei, necesita remedieri urgente.

Mai mult, Opinia Comisiei de la Venetia vizeaza chiar modul general de folosire a ordonantelor de urgenta, indiferent de domeniul in care sunt adoptate, si instabilitatea pe care aceasta practica o creeaza. Folosirea in continuare a ordonantelor de urgenta in lipsa unor situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in domenii precum administratie publica sau economie, reprezinta un mod profund gresit de intelegere de catre Guvern a votului romanilor din 26 mai. Este un abuz evidentiat de Comisia de la Venetia si respins in mod clar de catre cetateni, prin raspunsul covarsitor favorabil dat celei de-a doua intrebari de la referendum, care si-a demonstrat, si astfel, justetea.

Comisia de la Venetia reafirma principiul potrivit caruia, intr-o democratie, procedura parlamentara de adoptare a legilor trebuie sa fie regula, iar legiferarea prin ordonante de urgenta sa reprezinte exceptia permisa de Constitutie doar in anumite conditii. Utilizarea instrumentului ordonantelor de urgenta intr-un mod care conduce la transformarea exceptiei in regula a fost sanctionata asadar atat de cetateni, cat si de Comisia de la Venetia.

Presedintele Romaniei reitereaza atentionarea transmisa Guvernului actual ca aceasta practica trebuie sa inceteze.

Participarea semnificativa la scrutinul din luna mai arata, inca o data, ca cetatenii isi doresc o Romanie ferm angajata sa respecte valorile europene in scopul consolidarii democratiei, pentru ca fara o justitie independenta si functionala nu poate exista stat de drept si nici progres al tarii, care sa se reflecte, in fiecare zi, intr-o viata mai buna pentru romani”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.