Raed Arafat, despre Craciunul si Revelionul din acest an: „Nu vor fi sarbatori ca alta data”

23

Raed Arafat a detaliat cum vor fi organizate sarbatorile de iarna in 2020, in conditiile in care numarul infectarilor cu coronavirus creste vertiginos. Secretarul de stat in MAI a explicat ca statul nu poate si nu nici nu va interveni in spatiul privat, dar poate veni cu sfaturi de limitare a raspandirii virusului.

Raed Arafat a precizat ca „nu vor fi sarbatori ca alta data” si a insistat asupra faptului ca „nu putem sa ne asteptam la sarbatori ca in anul 2019, asta e clar”.

Loading...

„Limitele generale le stim deja: masca cred ca va fi si atunci, distantarea va fi si atunci, limitele la activitatile in spatiile inchise vor fi si atunci, cel mai probabil. Daca vor fi si alte masuri, asta n-am cum sa prezic de pe acum. Important e sa sesizam cu totii ca n-avem cum sa avem o sarbatoare similara cu cea din 2019”, a completat seful DSU.

Arafat a subliniat ca ar putea fi masuri care sa nu permita activitati ca cele din anii trecuti, fara sa detalieze despre ce masuri este vorba.

„Vom fi in mijlocul pandemiei, in valul doi si vom fi si cu risc ca, daca nu respectam regulile, sa ne trezim cu o crestere in ianuarie-februarie. inca vom fi in timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a mai spus el.

Raed Arafat a precizat ca „fara nicio indoiala” ca populatia este mai expusa in familie si a explicat cum ar putea fi sarbatorit Craciunul in familie: „in familie inseamna intre oamenii care stau in aceeasi casa, da! in familie largita inseamna sa vin si altii la tine, ti-ai asumat imediat un risc!”

„Unii au incercat sa denatureze declaratiile de la Guvern. Nu putem sa intram in casele oamenilor si sa spunem ce sa faca. Asta este raspunderea lor acolo. Daca tu vrei sa sarbatoresti cu inca doua-trei familii, ti-ai crescut mult riscul de a te infecta, pentru ca banuiesc ca nu vei sta in noaptea de Craciun cu masca. Asta e imposibil. Asa ca, modul in care iti organizezi masa de Craciun, daca aduci si bunicii, si alti prieteni si mai multa lume, care stau in alte zone, riscul de transmite este mai mare. asta e un lucru logic”, a completat secretarul de stat.

„Fiecare calculeaza riscul pe care vrea sa si-l asume. Noi incercam sa limitam riscul de raspandire in spatiile publice, la locul de munca, dam sfaturi pentru spatiile private, dar acolo nu avem cum sa mergem sa controlam, nici nu este normal. Acolo depinde de fiecare persoana si de cat de mult constientizeaza riscul cu care se confrunta”, a precizat Raed Arafat la Digi24.