Raed Arafat anunta primele masuri, dupa cresterea numarului de bolnavi COVID: Sarbatorile religioase, numai cu participanti din orasul respectiv. La Sfanta Parascheva, doar iesenii

16

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat luni seara ca a fost luata decizia permiterii sarbatorilor religioase, insa numai cu participanti din localitatea respectiva. Astfel, la racla cu moastele Sfintei Parascheva vor avea voie sa mearga doar locuitorii Iasului.

Principalele declaratii facute de Nelu Tataru:

Loading...

Unii nu au realizat ca portul unei masti ne poate aduce intr-o stare de liniste, iar regulile pentru limitarea transmiterii trebuie sa revina in actualitate. Suntem pe un trend ascendent dupa septembrie: revenirea din concedii, redeschiderea scolii, campania electorala. Evaluarea INSP a aratat ca am avut o crestere a numarului de localitati a indicelui peste 3.

S-au facut evaluari si actualizari ale listelor tarilor care au un indice ridicat. Astfel, cetatenii care vin din tari cu un indice mai ridicat se impun regulile: pentru cei care vin sa stea 3 zile pot veni cu un test negativ in ultimele 48 de ore; cei care intra in carantina pentru o perioada de 14 zile pot iesi din carantina in a 10-a zi daca efectueaza un test de coronavirus in a opta zi, iar acesta este negativ.

Pandemia nu se transeaza in spitale, ci in pre-spital. Vine o luna octombrie cu evenimente religioase. Suntem intr-un efort comun. Depinde doar de noi daca vom forta spitalele.

Principalele declaratii facute de Raed Arafat:

in urma votului CNSU, au fost stabilite urmatoarele aspecte: toate comitetele judetene de situatii de urgenta (CJSU) se vor reuni de urgenta pentru a lua toate masurile prevazute in HG-uri pentru incidentele de 1,5 cazuri/mia de locuitori in ultimele 14 zile.

Masurile care vor fi analizate un mod deosebit dar nu numai: purtarea mastii in spatii inchise si deschise, in mod deosebit spatii publice aglomerate. Carantinarea localitatilor care depasesc 3 cazuri la mia de locuitori in ultimele 14 zile. Interzicerea evenimentelor precum nunti si botezuri in localitatile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori.

Este in analiza posibilitatea inchiderii/suspendarii agentilor care nu respecta recomandarile.

Toate institutiile publice si private, precum si operatorii economici care isi desfasoara activitatea in localitatile unde incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare decat 1,5 la mia de locuitori au obligatia analizarii modului de desfasurare a activitatii in vederea organizarii programului de lucru in regim de munca la domiciliu sau telemunca, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomanda decalarea programului de lucru.

Organizarea de sarbatori religioase este permisa doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau resedinta in locul unde se desfasoara evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau inapoi acasa. Daca se sta in autobuz ore intregi, e suficienta o persoana infectata ca sa ii infecteze pe toti. Sarbatorile religioase se fac, dar participanti sunt doar cei care au resedinta sau domiciliului in localitatea respectiva.

Persoanele alese la alegerile locale sa poata depune juramantul oficial fara prezenta fizica, ci online, daca sunt in izolare sau carantina.

Sursa: Digi24