Proiect PNL. Trotinetele electrice intra in legalitate!

9

Un proiect de lege depus astazi la Camera Deputatilor, pentru modificarea Codului rutier, reglementeaza circulatia trotinetelor electrice pe drumurile publice, in conditiile in care acestea pot fi vazute tot mai des pe strazile oraselor din Romania. Sunt prevazute si noi reguli pentru biciclete.

Loading...

Potrivit proiectului depus de PNL, trotineta electrica este definita ca un „vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 40 km/h si care este echipat cu un motor electric a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 2 kW”.

Trotinetele electrice vor putea circula pe pistele pentru biciclete. „Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor si a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva”, se arata in proiect.

Documentul mai prevede ca numai persoanele cu varsta peste 14 ani sa poata merge cu bicicleta sau trotineta electrica pe drumurile publice, iar cei care au sub 18 ani trebuie sa poarte casca de protectie.

Bicicletele, trotinetele electrice si mopedele trebuie sa aiba „mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare”, potrivit proiectului.

In expunerea de motive, deputatul Sorin Dan Moldovan arata ca trotinetele electrice sunt din ce in ce mai prezente in traficul din Romania, de aceea este necesara reglementarea lor.

„Vidul legislativ face ca cei care folosesc trotinete electrice sa o faca pe riscul lor, nefiind clar unde trebuie sa circule cu ele si nici ce obligatii au in cazul in care sunt opriti de catre politie in trafic”, arata parlamentarul.

El arata ca, in forma actuala a Codului rutier, trotinetele electrice care ating viteze mai mari de 25 de kilometri pe ora intra la categoria mopede, prin urmare cei care le conduc ar avea nevoie de permis de conducere AM. in plus, mopedele trebuie inmatriculate si nu au voie sa circule pe trotuar.

Moldovan mai spune ca firmele care inchiriaza trotinete electrice au limitat viteza acestora la 24 km/h, pentru a nu se incadra in categoria mopedelor.

Tocmai din acest motiv, proiectul de lege depus azi la Parlament vine cu o definitie distincta a acestui tip de vehicul.

„Trotineta electrica ar putea fi o solutie rapida la descongestionarea traficului atunci cand timpul o permite”, spune Moldovan.

„Autoritatile locale incurajeaza achizitionarea de astfel de mijloace de transport, dar avem nevoie de reglementare pentru a impulsiona si mai mult ceea ce acum reprezinta doar initiative timide si izolate. Pentru a tine pasul cu schimbarile din societate consideram necesar modificarea Codului rutier in sensul de a defini si reglementa trotinetele electrice, astfel incat utilizatorii cat si restul participantilor la trafic sa fie in deplina siguranta”, mai arata initiatorul proiectului.