„Primul tun dat de PSD-PNL-UDMR”. Legea Romexpo a trecut de Senat: „Incepe ofensiva asupra banilor publici”

87

Presedintele USR, Dacian Ciolos, a declarat miercuri, dupa adoptarea legii Romexpo, ca este vorba despre o „megaafacere”, despre „un proiect imobiliar gigantic”, care ar avea ca rezultat „instrainarea fara niciun fel de beneficiu” a bunurilor statului.

„Megaafacerea Romexpo este primul tun PSD-PNL-UDMR chiar inainte de a definitiva noul guvern. Iata cum alianta toxica pesedist-penelista incepe ofensiva asupra banilor publici imediat dupa ce ‘au scapat’ de USR, care ii sacaia zilnic cu transparenta pe care o cerea. De luni bune, parlamentarii USR au atras atentia asupra megatunului Romexpo, prin care 46 de hectare de teren ar urma sa fie trecute din proprietatea statului in proprietatea privata a CCIR, urmand ca pe acestea sa se desfasoare un ‘program de reabilitare urbana’, in fapt, un proiect imobiliar gigantic”, scrie Ciolos pe Facebook.

Loading...

El mentioneaza ca USR s-a opus acestui demers si ca Ministerul Justitiei s-a opus la randul lui in perioada in care a fost condus de Stelian Ion.

„USR s-a opus si se opune unei asemenea operatiuni care are ca rezultat instrainarea fara niciun fel de beneficiu a bunurilor statului. De altfel, cat timp ministru a fost Stelian Ion, Ministerul Justitiei s-au opus unui asemenea demers. Chiar si din opozitie, vom face tot ce tine de noi pentru a stopa jaful din bani publici”, precizeaza liderul USR.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu amendamente, prin reexaminarea solicitata de presedintele Klaus Iohannis, legea care vizeaza transmiterea cu titlu gratuit in proprietatea Camerei de Comert a terenurilor proprietate privata a statului aflate in folosinta gratuita a CCIR, pentru realizarea, in maximum 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbana durabila.

Au fost inregistrate 81 de voturi „pentru”, 38 „contra” si 2 abtineri.
Senatorii USR au votat impotriva adoptarii acestei legi, actul normativ fiind sustinut de PNL, PSD si UDMR. Senatorii AUR, desi nu s-au pronuntat in timpul dezbaterilor in plen, au votat de asemenea impotriva.

Pe 31 martie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizeaza transmiterea cu titlu gratuit in proprietatea Camerei de Comert a terenurilor proprietate privata a statului aflate, pana la data intrarii in vigoare a actului normativ, in folosinta gratuita a CCIR si care nu sunt revendicate.

Actul normativ modifica si completeaza Legea camerelor de comert din Romania nr. 335/2007, fiind vizata pentru transfer o suprafata de teren de 46 hectare de la Romexpo.

Potrivit unui amendament adoptat in Comisiile economica si juridica ale Senatului si insusite de plen, legea a fost completata in sensul in care terenurile mentionate se transmit cu titlu gratuit in proprietatea CCIR in scopul „desfasurarii exclusiv a activitatii specifice cu caracter de continuitate si al realizarii, in termen de maxim 40 de ani de la data dobandirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbana durabila pe terenurile respective, menite sa sustina mediul de afaceri”.

Amendamentul este justificat, in raportul comisiilor de specialitate, prin faptul ca reprezinta „un remediu legislativ” si o „garantie suplimentara ceruta pentru transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor”.

Alt amendament adoptat prevede ca „Guvernul Romaniei, la initiativa Secretariatului General al Guvernului, verifica indeplinirea conditiilor legale si adopta hotararea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra terenurilor”.