Primarul „voucher” a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru pomenile electorale! Aproximativ 140.000 de bucuresteni au fost beneficiari!

15

Primaria Bucuresti a acordat pomeni, in ultimii trei ani, la propunerea Gabrielei Firea, in valoare de 153 de milioane de euro, de care au beneficiat circa 140.000 de bucuresteni.

Loading...

Aproximativ 140.000 de bucuresteni au beneficiat, in ultimii trei ani, de stimulente financiare in valoare de 153 de milioane de euro, acordate de Primaria Capitalei, arata institutia. Totodata, 174 de copii au venit pe lume prin programul de fertilizare in vitro „O sansa pentru cuplurile infertile” derulat prin ASSMB si sunt monitorizate inca 169 de sarcini in evolutie, mai anunta Primaria Capitalei.

Primarul general, Gabriela Firea, a avut o intalnire de lucru cu coordonatorii programelor sociale si de sanatate gestionate de Primaria Capitalei prin institutiile subordonate, pentru a verifica stadiul programelor si pentru a discuta din timp, acolo unde e cazul, posibile solutii pentru eventualele probleme aparute, se arata intr-un comunicat transmis, marti, de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).

„In ultimii trei ani, aproximativ 140.000 de bucuresteni au beneficiat de stimulente financiare in valoare de 153 milioane de euro, acordate de Primaria Capitalei prin Directia de Asistenta Sociala, Centrul pentru Tineret si Centrul pentru Seniori. Proiectele din domeniul sanatatii realizate de ASSMB sunt foarte apreciate, mai multe primarii din tara exprimandu-si dorinsa de a replica unele dintre ele. Unul dintre programele ASSMB de succes este cel de fertilizare in vitro „O sansa pentru cuplurile infertile”: 174 de copii au venit pe lume in urma procedurilor decontate prin program si avem inca 169 de sarcini in evolutie. Pana in prezent, au fost depuse si aprobate 1544 de dosare in cadrul FIV 1 si FIV 2”, a afirmat Firea, citata in comunicat.

Conform acesteia, sunt gestionate programe diverse, de la sprijinirea copiilor si adultilor aflati in situatii dificile, la incurajarea natalitatii, a testarii pe durata sarcinii si a formarii tinerelor cupluri, sustinerea posibilitatii de a deveni parinte, sprijin pentru tineri la angajare si omagierea seniorilor.

„Vom continua sa acordam astfel de stimulente, care ating obiective importante pentru aceste categorii de populatie. Desi nu este cea mai buna perioada financiara pentru Capitala, continuam sa investim in plan social si in sanatatea bucurestenilor, sunt programe si proiecte de succes, cu o rata mare de accesare, extrem de utile pentru oameni”, a spus Firea.

Astfel, incepand din 2017, in Bucuresti s-au acordat, prin DGASMB: Stimulent financiar pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu dizabilitati, in cuantum de 500 lei/luna – 48.513 beneficiari; Stimulent financiar pentru copiii cu dizabilitati, in cuantum de 1.000 lei/luna – 5.390 beneficiari; Stimulent financiar pentru nou-nascuti, in cuantum de 2.500 lei net/nou-nascut – 40.723 beneficiari; Ajutor social comunitar pentru familia monoparentala – 156 beneficiari; Vouchere Materna, in cuantum de 2.000 lei pentru medicamente si investigatii medicale – 21.461 beneficiari; Sprijin financiar pentru rechizite, pentru prevenirea abandonului scolar, in cuantum de 450 lei – 699 beneficiari.

De asemenea, prin ASSMB, Primaria Capitalei desfasoara programul FIV – „O sansa pentru cuplurile infertile”, care prevede acordarea unui sprijin financiar cu o valoare totala de pana la 13.800 lei/cuplu infertil din Bucuresti cu indicatie medicala pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Prima etapa a avut ca tinta 1.000 de beneficiari si a inregistrat 1054 dosare depuse si aprobate, iar FIV 2 (derulare 2019-2020) este dimensionat pentru 2.000 de beneficiari, pana acum fiind aprobate 490 de dosare. Pana in prezent, 174 de familii au devenit parinti prin intermediul primei etape a acestui program, pentru alti viitori beneficiari procedurile fiind in derulare.

Decontarile realizate pentru primii 961 de beneficiari prin FIV 1 insumeaza aproximativ 2,6 milioane de euro, iar bugetul multianual alocat FIV 2 se ridica la 5,85 de milioane de euro.

Tot prin ASSMB se desfasoara Proiectul „Newborn – O sansa pentru cuplurile infertile”, derulat prin Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie „Prof. Dr.Panait Sirbu”, care are un buget de 190.000 de euro si vizeaza 138 femei si 175 barbati, pentru a beneficia de sprijin financiar pentru prezervarea fertilitatii, inainte de a incepe tratamentele oncologice (chimio-/radioterapie, tratamentul chirurgical). Oncofertilitatea s-a nascut din dorinta legitima a persoanelor diagnosticate cu cancer de a avea copil chiar si dupa tratamentele oncologice, tratamente care au ca reactie adversa – temporara sau permanenta – infertilitatea. Pana in prezent, au fost depuse si aprobate 9 dosare.

Proiectul „Consultatii stomatologice si aplicare de aparate ortodontice” are ca beneficiari elevii din municipiul Bucuresti cu varsta cuprinsa intre 7 si 16 ani si se deruleaza pana in anul 2021 prin Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala ”Prof Dr. Dan Theodorescu”. Cu un buget total de aproximativ 200.000 de euro, programul prevede sprijin financiar pentru 1.234 de aparate ortodontice mobile (750 lei/arcada superioara sau inferioara sau 1500 lei pentru ambele arcade, daca are indicatie medicala in acest sens). Pana in prezent, au fost depuse si evaluate 686 de dosare, fiind aplicate 727 aparate ortodontice unui numar de 398 de elevi (alti 280 fiind in diverse etape). Valoare decontata pe proiect se ridica la aproximativ 108.000 de euro.

Proiectul „Smile – Mobile”, cu perioada de implementare 2019-2021, vizeaza 2.000 de beneficiari, elevi din municipiul Bucuresti cu varsta cuprinsa intre 7 si 16 ani. Sprijinul financiar acordat este in cuantum de maxim 1.100 de lei / beneficiar, sub forma de vouchere. Pana in prezent, au fost depuse 140 de dosare.

Proiectul „Smile”, cu implementare pana in decembrie 2020, prevede sprijin financiar pentru un numar de 20.000 beneficiari si consta in aplicarea de aparate ortodontice fixe (respectiv, 620 lei/arcada superioara sau inferioara sau 990 lei pentru ambele arcade, daca exista indicatie medicala in acest sens). Bugetul total se ridica la 4,2 milioane euro, pana in prezent fiind inregistrate 133 de inscrieri si predate voucherele primilor 2 beneficiari.

Proiectul „Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente” se adreseaza bucurestenilor diagnosticati cu cancer mamar in stadii incipiente, cu tumori pana in 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi, tinta fiind de aproximativ 1.000 de beneficiari. Pana in prezent, au fost aprobate 229 de cereri, valoarea totala decontata fiind de peste 630.000 de euro.

Proiectul „Doctori pentru Bucuresti” prevede acordarea unui sprijin financiar in cuantum de maximum 10.000 lei/beneficiar, pentru 100 de medici, angajati ai spitalelor din administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, prin facilitarea accesului acestora la cursuri de specialitate sustinute de clinici de renume din Europa, Statele Unite si Israel.

Proiectul „Sanatate prin Sport” se deruleaza in perioada 2019 – 2021 si are ca obiectiv sa incurajeze participarea tinerilor la activitati sportive, prin acordarea de servicii medicale: beneficiaza de vize medicale bianuale, gratuit, 85.000 de tineri sportivi legitimati din Municipiul Bucuresti, cu varsta maxima de 18 ani, respectiv 51.000 copii cu varste intre 5 si 14 ani si 34.000 copii cu varste intre 14 si 18 ani. Pana in prezent au fost inregistrate 46 de cereri, toate fiind deja programate.

Totodata, Primaria Capitalei acorda, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti: Premiu si Diploma de Onoare pentru aniversarea a 25 de ani de casatorie (1.000 lei), 50 de ani de casatorie (1.500 de lei), respectiv 75 de ani (3.000 de lei) – 3.349 beneficiari (4.092.500lei), sprijin financiar prin programul “Lumina ochilor, cea mai importanta. Ochelari pentru varsta a treia” – pentru decontarea unei perechi de ochelari de vedere, in valoare de maximum 250 lei/net. Beneficiarii sunt pensionarii domiciliati in Municipiul Bucuresti care au pensia mai mica decat salariul minim net pe economie – 2.263 beneficiari (537.027 lei);

De asemenea, Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, a demarat parteneriatul cu Asociatia Sanatate pentru Comunitate si cu NEOLIFE Medical Center pentru campania ”invinge cancerul colorectal. Un test pentru viata” – amplu program de screening non-invaziv pentru cancerul colorectal pentru 1.500 de seniori bucuresteni, prin acordarea cu titlu gratuit a unor teste imunochimice medicale specifice FIT. Pana in prezent, sunt 400 de persoane inscrise, in prima saptamana de la lansare.

Prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti sunt acordate: Stimulent Financiar pentru Constituirea familiei (tineri casatoriti) – 1.500 de lei pentru familiile nou constituite din Bucuresti – 16.450 de beneficiari; Sprijin pentru formarea si angajarea tinerilor (18-35 de ani) prin proiectul “Bucuresti, orasul tinerilor activi pe piata muncii”: se acorda tichete pentru cursuri de calificare, initiere sau perfectionare autorizate si stimulente de angajare (88 de solicitanti pana in preznet, 85 au beneficiat de tichete).