Prima reactie a Rusiei dupa intalnirea Iohannis-Trump. Ce masuri se pregatesc la Kremlin!

19

Situatia in directia strategica vestica continua sa se deterioreze mai ales din cauza intaririi prezentei NATO, in special in Polonia si Romania, fapt care determina Moscova sa implementeze un set de contramasuri, a declarat miercuri ministrul apararii rus Serghei soigu, citat de portalul Gazeta.ru, preluat de Agerpres.

Loading...

„Situatia se caracterizeaza printr-o intarire a prezentei militare a NATO in Europa de Est, prin desfasurarea sistemului de aparare antiracheta american in Polonia si Romania, prin extinderea cooperarii militare a Aliantei cu Finlanda si Suedia”, a declarat soigu in deschiderea reuniunii Colegiului Ministerului Apararii de la Moscova, potrivit RIA Novosti.

in acest context, Gazeta. ru noteaza ca, din 2016, pe teritoriul Romaniei functioneaza o baza militara americana, unde a fost instalat sistemul Aegis Ashore cu lansatoare Mk-41 si rachete interceptoare SM-3. Pentagonul sustine ca acestea sunt concepute pentru a intercepta rachete balistice, dar Moscova a acuzat in mod repetat Washingtonul ca prin intermediul MK-41 pot fi lansate rachete de croaziera Tomahawk, ceea ce ar incalca Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF). Washingtonul a negat intotdeauna aceasta, dar, la 2 august, tratatul a incetat sa existe, intrucat atat SUA cat si Rusia s-au retras din pact, conform publicatiei mentionate.

La ora actuala, SUA si Romania ar intentiona sa-si consolideze „pozitiile defensive” pe flancul estic al NATO, in special in Marea Neagra, asa cum se mentioneaza intr-o declaratie comuna a presedintilor celor doua state, Donald Trump si Klaus Iohannis, in urma intalnirii lor la Washington marti, comenteaza Gazeta.ru.

Polonia are, de asemenea, scopul de a consolida flancul estic al NATO. La 17 iulie, la postul Polskie Radio, ministrul polonez al apararii Mariusz Blaszczak a declarat: „Este important sa consolidam flancul estic al NATO si, prin urmare, flancul estic al tarii noastre, pentru a descuraja un posibil agresor”.

Pentru a neutraliza eventualele amenintari aparute, partea rusa „realizeaza un set de masuri” de contracarare, a afirmat Serghei soigu la reuniunea Colegiului consacrat examinarii stadiului de implementare a planurilor pe 2019-2025 in districtele militare Vest si Est in cadrul aplicarii decretelor din mai ale presedintelui Vladimir Putin si a instructiunilor sale in urma reuniunilor cu comandantii armatei ruse la Soci.

Avand in vedere circumstantele date, partea rusa va desfasura 20 de masuri organizatorice pentru perfectionarea pregatirii personalului militar. Conform RIA Novosti, este vorba de 20 de exercitii la care vor lua parte fortele de aparare aeriana, cele logistice, precum si unitatile de coasta in Districtul militar Vest.

De asemenea, pana la sfarsitul anului, Districtul militar Vest va primi peste 1.300 de echipamente noi de tehnica militara. Trupele stationate in acest district vor fi completate cu militari pe baza de contract. Peste 9.000 de persoane au fost deja selectate in acest an, a anuntat ministrul rus al apararii.

El a mentionat ca principalele eforturi ale comandamentului Districtului militar Vest se concentreaza in prezent pe pregatirea exercitiilor operationale ruso-belaruse „Scutul Uniunii – 2019′. Acestea vor finaliza ciclul de doi ani de formare comuna convenit intre cele doua state. soigu a spus ca manevrele vor fi exclusiv defensive.

in total, circa 12.000 de militari vor participa la „Scutul Uniunii – 2019” si 950 de echipamente militare. De data acestea, aplicatiile se vor desfasura la centrul de pregatire Mulino din regiunea Nijni Novgorod in perioada 13 – 19 septembrie.

Precedentele aplicatii cu numele de cod „Vest-2017′ au avut loc in Belarus in 14-20 septembrie 2017.

in afara de aplicatiile cu Belarus, Rusia pregateste trei exercitii in cadrul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OSTC) in acest an: „Interactiune”, „Esalon” si „Cautare”, a anuntat Serghei soigu. Pe langa Federatia Rusa, vor participa contingente militare din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan.