Prima reactie a marilor puteri europene in scandalul de la Chisinau!

6

Tensiune fara precedent in Republica Moldova. Chisinaul sta pe un butoi de pulbere gata sa explodeze, iar cele mai importante state europene si-au anuntat pozitia. Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia si Suedia si-au anuntat luni sustinerea fata de parlamentul Republicii Moldova, a carui dizolvare a fost anuntata duminica, transmite AFP.

Loading...

‘in criza constitutionala actuala, consideram Parlamentul Republicii Moldova drept reprezentantul poporului Republicii Moldova si drept locul cel mai adecvat pentru dezbaterea problemelor politice, inclusiv a celor mai controversate, si il sustinem in aceasta calitate’, afirma cele cinci state europene, intr-un comunicat comun.

‘Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia si Suedia au luat nota cu atentie de recentele evolutii din Republica Moldova’, arata semnatarii.

‘in urma alegerilor legislative, o majoritate parlamentara aleasa in mod democratic a adoptat decizii importante, inclusiv formarea unui guvern’, indica textul mentionat.

‘Facem apel la calm si la retinere. Toate partile poarta responsabilitatea rezolvarii acestei crize constitutionale prin mijloace pasnice’, se arata in incheierea comunicatului citat de AFP, citat de Agerpres.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporara a presedintelui Igor Dodon, intrucât a refuzat sa dizolve parlamentul rezultat in urma alegerilor din 24 februarie, in conditiile in care legislativul nu a reusit sa formeze in termen de trei luni o coalitie majoritara care sa sustina un nou guvern, iar Pavel Filip, in calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat ‘presedinte interimar’.

Pavel Filip a anuntat duminica dizolvarea parlamentului si semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, dupa ce Partidul Socialist si blocul ACUM – care au impreuna 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coalitie si au investit un nou guvern, la conducerea caruia a fost numita lidera Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constitutionala, care, potrivit unor observatori si presei de la Chisinau, este aservita controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.