Prima reactie a lui Klaus Iohannis dupa deturnarea avionului comercial de Belarus: Ceva nemaiintalnit. Este clar ca discutam de sanctiuni

20

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca discutiile de la reuniunea extraordinara a Consiliului European vor viza si deturnarea avionului in Belarus, un caz „nemaiintalnit”.

„Avem doua teme de mare actualitate (de politica externa): evolutia din Orientul Mijlociu, unde, se pare, ca lucrurile incet, incet se linistesc si avem, din pacate, situatia avionului deturnat in Belarus, ceva nemaiintalnit, si este clar ca trebuie sa discutam si sa discutam despre sanctiuni, despre investigatii. Vor fi discutii destul de complicate”, a spus seful statului, inainte de reuniunea extraordinara a Consiliului European, care se desfasoara la Bruxelles.

Loading...

Sefii de stat si de guvern din tarile membre ale Uniunii Europene vor discuta despre „posibile sanctiuni” ale blocului comunitar impotriva Belarusului, care a fortat un avion de linie sa aterizeze la Minsk si a arestat un opozant, a anuntat un purtator de cuvant al Consiliului European, potrivit AFP. duminica seara.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, va include pe ordinea de zi a summitului incidentul cu avionul Boeing al Ryanair deturnat duminica, „iar cu aceasta ocazie vor fi discutate consecintele si posibilele sanctiuni”, a scris duminica seara pe Twitter purtatorul de cuvant citat.

Cancelarul german Angela Merkel a calificat luni drept ”necredibile” justificarile date de autoritatile din Belarus pentru deturnarea unui avion in care se afla un opozant fata de regimul presedintelui Aleksandr Lukasenko si a cerut eliberarea imediata a celui retinut, relateaza AFP.

”Am asistat la o aterizare fortata care a condus la arestarea unui opozant belarus, Roman Protasevici. El trebuie sa fie eliberat imediat. Toate celelalte explicatii despre aterizarea (avionului) Ryanair nu sunt absolut deloc credibile”, a spus Merkel la sosirea la summitul european la Bruxelles.
Un ziarist si blogger belarus plecat din tara, Roman Protasevici, in varsta 26 de ani, fost redactor-sef al canalului de opozitie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminica la Minsk dupa ce avionul companiei Ryanair cu care calatorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autoritatile belaruse sa aterizeze sub pretextul unei alerte cu bomba in timp ce avionul se afla in spatiul aerian al Belarusului.

Liderii europeni vor discuta la summit acest caz, calificat de mai multe capitale drept ”terorism de stat”, si vor examina posibile noi sanctiuni impotriva Belarusului si a unor oficiali de la Minsk. ”Lucram la un pachet de masuri, dincolo de simple sanctiuni individuale”, afirma o sursa europeana citata de AFP.

Intr-o declaratie data de asemenea la sosirea la summit, presedintele Consiliului European, Charles Michel, a mentionat ca situatia creata in urma interceptarii avionului Ryanair si arestarii lui Protasevici va fi discutata cu prioritate la aceasta reuniune.

”In mod firesc, primul punct pe ordinea de zi (a summitului) va fi situatia din Belarus. Ceea ce s-a intamplat ieri a fost un scandal international. Lucram la sanctiuni, ele vor fi pe masa Consiliului European”, a indicat Michel.