Previziune sumbra a ministrului Rafila: Ne asteptam la 800.000 de infectari in valul 5, dublu fata de valul 4

68

România a înregistrat în valul patru circa 400.000 de cazuri de COVID, iar în valul 5 numărul infectărilor s-ar putea dubla, estimează Alexandru Rafila, potrivit Antena 3. Potrivit ministrului sănătăţii, certificatul verde ar fi putut să frâneze creşterea.

Alexandru Rafila a precizat că la jumătatea lunii ianuarie creșterea numărului de cazuri de COVID va fi accelerată. „În jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate rămâne de văzut”, a declarat ministrul sănătăţii la Antena 3.

Loading...

În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm o dublare a numărului de cazuri în acest val, a spus Alexandru Rafila.

„Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere a numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate, care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a adăugat Rafila.

În legătură cu renunțarea la certificatul verde în România, ministrul a declarat că nu are încă un răspuns clar. „Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade”, a concluzionat Rafila.