Presedintele Afganistanului a fugit in Tadjikistan. Talibanii au intrat in Kabul si au preluat controlul palatului prezidential

9

Talibanii au patruns in Kabul, duminica, ei spunand ca au facut acest lucru pentru a asigura ordinea in zonele parasite de fortele guvernamentale, relateaza agentiile de presa. Talibanii au preluat controlul palatului prezidential afgan, au declarat duminica pentru Reuters doi comandanti ai insurgentilor. Presedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a fugit din tara in Tadjikistan.

In urma cu cateva ore, talibanii anuntau ca nu intentioneaza sa preia controlul orasului cu forta si sa se razbune asupra celor din guvern sau din armata. Jurnalistii din Kabul au relatat ca talibanii au spus ca patrund in oras pentru “a controla haosul”.

Loading...

In mai multe zone din Kabul s-au auzit focuri de arma.

Un spital din Kabul a anuntat in social media ca peste 40 de persoane au fost ranite in ciocniri la periferia capitalei Afganistanului si au fost internate pentru a fi tratate.

Presedintele afgan Ashraf Ghani a parasit Afganistanul, plecand spre Tadjikistan, a anuntat duminica un inalt responsabil din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters.
Invitat sa comenteze, biroul presedintelui a declarat ca „nu poate spune nimic pentru moment despre miscarile lui Ashraf Ghani din motive de securitate”.

Un reprezentant al talibanilor, care au intrat in capitala Kabul duminica dimineata, a declarat ca gruparea islamista incearca sa afle unde se afla Ghani.

Plecarea lui Ashraf Ghani din Afganistan a fost anuntata si de fostul vicepresedinte Abdullah Abdullah, potrivit AFP.

„Fostul presedinte afgan a parasit natiunea”, a declarat Abdullah, care este si seful Inaltului Consiliu pentru reconciliere nationala, intr-o inregistrare video publicata pe pagina sa de Facebook, reprosandu-i lui Ghani situatia actuala din Afganistan, conform EFE.