Presa straina, despre alegerile locale din Romania: „Primul strain care este ales primar al unui oras romanesc”

25

Alegerile locale din Romania, unde liberalii aflati la guvernare par a se detasa ca invingatori, sunt un test de popularitate inaintea scrutinului legislativ din decembrie pentru guvernul minoritar al premierului Ludovic Orban, care s-a luptat cu noul coronavirus inca din prima zi a mandatului sau si a impus o carantina stricta, scrie luni agentia Reuters, citata de Agerpres.

Rezultatele de duminica sporesc sansele liberalilor de a forma viitorul guvern dupa alegerile legislative din 6 decembrie, adauga agentia citata.

Loading...

Partidul Social Democrat (PSD, de opozitie) a pierdut anul trecut puterea, iar cota de popularitate a formatiunii s-a injumatatit de la alegerile din 2016 si dupa protestele declansate ca urmare a unor tentative ale acestui partid de a politiza sistemul judiciar, noteaza Reuters.

Citand date incomplete, premierul Orban a declarat duminica seara ca partidul sau a castigat circa 1.500 de mandate de primar in intreaga tara, adica aproximativ 50% din numarul total de mandate. Pana la scrutinul de duminica, PSD avea 55% din primariile Romaniei, in timp ce liberalilor lui Ludovic Orban le reveneau circa 33% din mandatele de primar, mentioneaza Reuters.

Alegerile locale conteaza in Romania, in contextul in care oficialitatile locale controleaza o portiune semnificativa din venituri si au acces la fondurile de dezvoltare ale Uniunii Europene, noteaza agentia de presa britanica.

Noul primar al Bucurestilor va fi matematicianul Nicusor Dan, fost activist in favoarea patrimoniului arhitectonic al capitalei Romaniei, care a invins-o pe primarita in exercitiu din partea PSD, fosta prezentatoare de televiziune Gabriela Firea, relateaza luni agentia de presa EFE.

Candidatul de centru-dreapta la primaria Capitalei este pe cale sa puna capat domniei de 12 ani a stangii in Bucuresti, scrie si AFP, care mentioneaza ca USR PLUS a creat surpriza, obtinand o treime din mandatele de consilier municipal din Bucuresti. Acest scor bun deschide calea unei aliante cu liberalii in vederea scrutinului legislativ de la inceputul lunii decembrie, noteaza AFP.

In afara de Bucuresti si de majoritatea sectoarelor capitalei, PSD pare sa fi pierdut si alte mari orase unde guverna, cum ar fi Constanta, remarca EFE. Un alt rezultat semnificativ s-a produs in Timisoara, in vestul Romaniei, unde primarul liberal Nicolae Robu si-a recunoscut infrangerea in fata rivalului sau Dominic Fritz, candidat al USR PLUS. Fritz este cetatean german, iar victoria sa il transforma in primul strain care este ales primar al unui oras romanesc, aminteste agentia de presa spaniola.

Una dintre putinele vesti bune pentru PSD este victoria in orasul Craiova, din sud-vestul Romaniei, unde actualul edil, social-democrata Lia Olguta Vasilescu, a fost realeasa cu un scor comfortabil, potrivit exit poll-urilor, scrie EFE.

In Cluj, alt mare oras, in Transilvania, nu s-au facut sondaje la iesirea de la urne. Totusi, actualul primar, fostul premier Emil Boc, de la PNL, a fost reales fara nicio problema, noteaza EFE. Nici in Iasi nu s-au facut exit poll-uri, unde primarul Mihai Chirica era favorit indiscutabil. Chirica a candidat din partea PNL, partid la care s-a afiliat dupa ce a plecat din PSD, cu care a castigat alegerile din 2016, aminteste EFE.

Daca rezultatele prognozate de exit poll-uri se confirma, alianta USR PLUS, infiintata in 2016 si care este al treilea partid din Parlamentul Romaniei dupa PSD si PNL, este marea invingatoare a alegerilor de duminica. In afara faptului ca au castigat capitala Bucuresti impreuna cu PNL, acest partid – calificat de EFE drept liberal-centrist, din care fac parte in principal tineri profesionisti si care apartine grupului european Renew Europe! – a castigat primaria Timisoarei si a produs o alta surpriza, disputandu-si cu PNL victoria in Constanta.