Presa internationala despre vizita Papei in tara noastra. „Francisc, in Romania pentru a avertiza cu privire la pericolul populismului”

19

Papa Francisc efectueaza o vizita in Romania – o tara aflata la periferia catolicismului si Europei – pentru a lansa un apel la unitate si a se afirma drept constiinta globala a pericolelor populismului, la cateva zile dupa alegerile europene, marcate de o ascensiune a acestui fenomen, comenteaza Jason Horowitz si Kit Gillet in editia online de vineri The New York Times, scrie news.ro.

Loading...

Suvernaul Pontif incearca, in aceasta vizita de trei zile in aceasta fosta tara comunista – un stat membru UE hotarat european in prezent, sa vindece vechea Schisma intre bisericile catolica si ortodoxa, apreciaza cotidianul american.

El va reaminti Batranului Continent valorile sale comune si isi va exprima sustinerea fata de minoritatea etnica roma care, in unele tari, a ajuns tinta unor „vitriolului” extremei drepte, adauga NYT.

in ultimii ani, populisti s-au ridicat, de la periferie, cu scopul de a slabi aliatii proeuropeni ai Papei, cel mai recent in Franta si Italia.

Romania a parut vineri sa-i primeasca mai bine mesajul, comenteaza ziarul.

Suveranul Pontif va trece, la Bucuresti, pe langa locul in care fostul dictator Nicolae Ceausescu si-a sustinut ultimul discurs, in Piata Revolutiei, de la balconul in care flutura acum steagul Uniunii Europene, la care tara a aderat in 2007 si a carei presedintie semestriala o detine pentru prima oara.

intalnirea Papei cu oficiali guvernamentali la Palatul Cotroceni are loc intr-o perioada de tensiuni, dupa ce Liviu Dragnea, liderul Partidului Social democrat (PSD, centru) a fost condamnat luni la peste trei ani de inchisoare, gasit vinovat de abuz in serviciu.

La fel ca in Bulgaria, unde Papa a fost primit luna aceasta glacial, Romania este majoritar ortodoxa.

„Distanta intre cele doua biserici a crescut din 2008”, declara pentru NYT Mihai Fratila. episcopul greco-catolic al Bucurestiului. „Este o rusine, pentru ca exista familii mixte care nu au probleme sa-si impartaseasca”, credintele crestine.

„Mie mi-ar placea sa avem legaturi mai bune”, a declarat Reverendul Francisc Dobos, un purtator de cuvant al Arhidiocezei Catolice a Bucurestiului. „Nu sunt cele mai bune, dar sunt bune”, apreciaza el.

in Romania, populistii – a caror pozitie impotriva migrantilor il ingrijoreaza pe Papa – nu sunt in ascensiune, scrie NYT.

Migrantii „sunt adesea dispretuiti si considerati o sursa a tuturor relelor societatii”, a denuntat Francisc luni, la o zi dupa ce extrema dreapta a obtinut victorii in Franta si Italia in alegerile europene. Frica „ne face intoleranti, inchisi si poate – fara ca macar sa ne dam seama – rasisti”, adauga el.

Biblia propovaduieste ca „cei din urma vor fi cei dintai”, declara Papa luni, referindu-se la migranti. in aceeasi seara, liderul extremei drepte italiene Matteo Salvini, intrebat daca nu vede un conflict intre a face campanie cu rozariul in mana in timp ce indeamna ca „italienii (sa fie) primii” si mesajul Papei, ministrul de Interne a replicat „cei din urma vor fi cei dintai”, precizand „in randul italienilor”.
AFP: Papa Francisc, in Romania pentru a consolida dialogul cu ortodocsii si a sustine minoritatile religioase si etnice

Papa Francisc a sosit vineri in Romania, intr-o vizita de trei zile menita sa consolideze dialogul cu Biserica Ortodoxa majoritara si sa sustina minoritatile – atat religioase, cat si etnice, relateaza AFP, citata de news.ro.

Francisc a fost primit pe aeroport de catre presedinele Klaus Iohannis – un proeuropean de confesiune luterana – care si-a exprimat joi satisfactia fata de „o fericita ocazie de a aduna crestinii ortodocsi, catolici romani si greco-catolici”.

Cei doi s-au dus la palatul prezidential, in vederea unui tête-à-tête, urmat de o intalnire cu reprezentanti ai Guvernului si societatii civile, iar apoi cu Patriarhul ortodox Daniel, inaintea unei slujbe in catedrala Sfantul Iosif.

Zeci de mii de romani sunt asteptati pe strazile Bucurestiului cu ocazia acestei vizite istorice, care are loc la 20 de ani dupa cea efectuata de catre Ioan Paul al II-lea.

Francisc soseste intr-o tara aflata in plina criza politica si profund impartita, care traieste din 2016 in ritmul unor conflicte intre Iohannis, un lider de centru-dreapta, si o majoritate de stanga, acuzata de Bruxelles de faptul ca pune in pericol statul de drept, slabind lupta anticoruptie.
Emigratie masiva

Vizita Papei urmeaza sa fie consacrata in esenta problemelor migratiei, saraciei si excluderii, la cinci zile dupa o ascensiune a nationalistilor in Europa, in alegerile europene.

inainte de plecare, Francisc a salutat 15 persoane fara adapost de origine romana la resedinta sa Sfanta Marta de la Vatican.

in Romania, Suveranul Pontif urmeaza sa evoce, de asemenea, emigratia – un fenomen ingrijorator, prin care 16% din populatia tarii, in special tineri, parasesc aceasta tara, una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana. Romania a aderat la UE la 1 ianuarie 2007.

„Bineinteles, Sfantul Parinte se gandeste la dimensiunea multietnica si la toti acesti romani emigrati in atatea tari europene”, a declarat un purtator de cuvant al Vaicanului Alessandro Gisotti.

Vizita lui Francisc este cea a 30-a in strainatate a pontificatului sau.

in 1999, Ioan Paul al II-lea a fost primul Papa care vizita o tara mare ortodoxa de la Schisma din 1054 intre Roma si Bizant.

insa, in timp ce Ioan Paul al II-lea si-a limitat vizita doar la Bucuresti – o conditie impusa de Patriarhia Romana -, Francisc a dorit sa faca turul „bogatiei etnice, culturale si religioase a Romaniei”, a declarat Gisotti.

Papa urmeaza sa viziteze, astfel, Sanctuarul Marian de la sumuleu-Ciuc (centru), sediul Bisericii Greco-Catolice.
Baie de multime

Vizita Papei imbraca un caracter ecumenic vineri dupa-amiaza, prin intalnirea lui Francisc – in privat – cu Patriarhul Daniel, iar apoi cu Sinodul permament al Bisericii Ortodoxe Romane.

Ei se roaga, dupa aceea, intr-o noua catedrala ortodoxa in capitala – unul in latina, celalalt in romana.

Cei doi lideri religiosi nu urmeaza sa apara impreuna in public – un lucru interpretat de unii observatori drept un semn de sfidare a Bisericii Ortodoxe Romane a liderului spiritual a 1,3 miliarde de catolici de pe planeta.

„Miza Papei este sa sublinieze, pe langa comunitatea ortodoxa, ca Biserica de la Roma nu vrea sa latinizeze, sa recupereze”, acesti credinciosi, a declarat pentru AFP monseniorul Pascal Gollnisch, directorul general al l’Oeuvre d’Orient.

Papa face, apoi, o baie de multime, pe strazile Bucurestiului, ducandu-se cu papamobilul la Catedrala catolica Sfantul Iosif, in fata careia aproximativ 30.000 de persoane sunt asteptate sa asiste la o slujba vineri seara.

Situata la intersectia Europei de Est si Europei de Vest, Romania a stabilit relatii diplomatice cu Sfantul Scaun in 1920, insa legaturile au fost intrerupte dupa al Doilea Razboi Mondial, odata cu venirea comunistilor la putere.

Dintre cei aproximativ 20 de milioane de locuitori ai tarii, 85% se declara ortodocsi. Se inregistreaza, de asemenea, 5,4% catolici – adica 1,1 milioane de credinciosi, dintre care 150.000 fac parte din Biserica Greco-Catolica (sau uniata).

incepand de la 1948, aceasta comunitate minoritara a fost integrata – cu forta – in Biserica Ortodoxa Romana si a disparut, in mod oficial, in pofida faptului ca tinea slujbe in secret.

in ultima etapa a vizitei sale, duminica, la Blaj (centru), Papa urmeaza sa beatifice sapte episcopi uniati, arestati, torturati si morti la izolare in aceasta perioada.

Alt moment puternic al acestei vizite este intalnirea Papei cu tineri si familii intr-o mare piata, la iasi, capitala Moldovei romanesti, unde sunt asteptati aproximativ 100.000 de oameni.

Papa isi incheie vizita duminica, dupa o intalnire cu familii din comunitatea roma, care este supusa unor diverse discriminari la serviciu, la scoala si in administratie.