Premierul Orban considera ca nu poate fi impusa obligativitatea purtarii mastilor atata timp cat nu exista posibilitatea ca fiecare cetatean sa le poata cumpara

Premierul Ludovic Orban considera ca nu poate fi impusa obligativitatea purtarii mastilor atata timp cat nu exista posibilitatea ca fiecare cetatean sa poate cumpara astfel de masti si acestea sa fie achizitionate la preturi decente.

Ludovic Orban a declarat, duminica seara, la Digi 24, ca nu crede ca mastile improvizate fac bine. „Nu poti sa impui aceasta obligativitate atata timp cat nu exista o capacitate de productie care sa ofere fiecarui cetatean posibilitatea de a achizitiona la preturi decente, preturi rezonabile, cantitatile de masti necesare. Sigur ca exista aceasta recomandare, dar cine se apuca sa impuna aceasta obligativitate fara sa ofere cetatenilor posibilitatea de a gasi aceste masti. Aici improvizatiile nu cred ca fac bine. Pentru cetateni trebuie sa poarte asa asa-numitele masti chirurgicale, care ofera un grad de protectie important si care nu sunt pentru intrarea in contact sa spun apropiat cu persoane asupra carora exista riscul sa fie infectate si aici sunt deja producatori romani care fabrica astfel de masti chirurgicale”, a afirmat Orban.

Loading...

El a mentionat ca in prezent noi companii sunt acreditate pentru a produce masti chirurgicale.

„Incercam sa acreditam noi companii pentru a creste productia interna de astfel de masti chirurgicale si putem impune o astfel de obligatie atunci cand avem o cantitate suficienta, accesibila pentru cetateni. in perioada actuala in care efectiv aceste masti nu se gasesc si mai ales si atunci cand se gasesc se gasesc la preturi foarte mari, nu poti impune o astfel de obligatie pana nu ai o oferta similara. Ei dau obligatiile de a purta masti oarecum fixand o norma care nu este posibil sa fie respectata. Noi la nivelul Guvernului cand fixam o obligatie, incercam ca obligatia respectiva sa poata fi pusa in practica, nu poti sa ii fixezi unui cetatean o obligatie in conditiile in care nu ii oferi cetateanului o obligatie de a respecta masura”, a mai spus Orban.

seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, spune ca autoritatile au inceput sa recomande purtatul mastii sau al altor forme de material de protectie pentru nas si gura, in spatiile publice, intrucat dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID-19 in comunitate. „Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii… puteti improviza!”, afirma el.

Transparenta face diferenta