Premierul Florin Citu anunta cand am putea renunta la purtarea mastii in aer liber

67

Premierul Florin Citu spune ca accelerarea campaniei de vaccinare isi arata deja efectele, deoarece numarul de cazuri de infectare cu COVID-19 este in scadere. Citu spune ca, in aceste conditii, s-ar putea renunta la masca de protectie la mare si la munte, iar restaurantele ar putea primi clienti vaccinati chiar pana la capacitatea de 100%. De asemenea, ar putea fi permise evenimentele private la care participa oameni vaccinati.

„Vreau sa le mulţumesc romanilor ca am avut o sarbatoare pascala liniştita, fara niciun fel de evenimente. Oamenii au inţeles sa respecte regulile in vigoare şi se vede ca avem rezultate din ce in ce mai bune in ceea ce priveşte rata de vaccinare”, a spus premierul, conform Digi24.

Loading...

El a amintit ca in niciun judeţ rata de infectare nu mai depaseste 3 la mie, atat pentru ca s-au respectat reguile, cat si datorita accelerarii ratei de vaccinare. Acest lucru, spune premierul, este vizibil mai ales in marile orase, unde un procentaj mai mare al populatiei s-a vaccinat.

„Se vede clar ca accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv si numarul de persoane infectate scade pentru ca a crescut numarul persoanelor vaccinate. M-am uitat la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, cam toate sunt peste 20% rata de vaccinare, si daca ne uitam la municipii Cluj-Napoca este la 34, Bucurestiul e la 30%, deci este clar ca in orase am reusit sa avem un ritm puternic pe care trebuie sa-l pastram. Aici este legatura directa intre scaderea numarului de persoane infectate si cresterea ratei de vaccinare. Daca atingem acele 5 milioane la 1 iunie, am putea sa redechidem mai mult lucrurile”, a spus Citu.

„Singura soluţie de a scapa de pandemie este sa ne vaccinam”, a spus premierul. El s-a declarat optimist privind atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate pana la 1 iunie, in conditiile in care 3,4 milioane de persoane au facut deja cel putin o doza.

intrebat ce masuri s-ar putea aplica de 1 iunie, daca este atins acest prag, Citu a spus: „E clar ca putem vorbi de fara masca pe plaja, de exemplu, fara masca daca mergem la munte in drumeţie”.

„Dar putem sa vorbim şi de lucruri sau de facilitaţi pentru persoane vaccinate. Putem sa vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot sa ajunga la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci sunt lucruri la care ne uitam. Putem sa vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate şi aşa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot in Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur ca rezultatele vor fi bune şi putem sa ne gandim la astfel de evenimente”, a adaugat el.

Citu a adaugat ca sunt mai multe scenarii care urmeaza sa fie discutate.

in ceea ce priveşte renunţarea la purtarea maştii in aer liber, Ciţu a spus: „Deocamdata nu. Aş aştepta 1 august pentru acest lucru, depinde”.