Premierul britanic Boris Johnson l-a sunat pe Klaus Iohannis! Ce se intampla cu romanii din Marea Britanie dupa Brexit!

8

Presedintele Klaus Iohannis a discutat la telefon cu prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, despre relatiile dintre cele doua state. Au fost, totodata, analizate aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Loading...

Discutia a avut loc la solicitarea partii britanice.

Klaus Iohannis i-a transmis lui Boris Johnson ca Acordul de Retragere la care au ajuns oficialii europeni si fostul premierul britanic Theresa May este cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din UE, limitand consecintele negative generate de Brexit.

Presedintele Romaniei i-a mai spus premierului Johnson ca prioritatea majora a tarii noastre este protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie.

La randul sau, Boris Johnson l-a asigurat pe Klaus Iohannis ca protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit reprezinta un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar actiunile autoritatilor britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a avut marti, 27 august a.c., la solicitarea partii britanice, o convorbire telefonica cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, domnul Boris Johnson. in cadrul convorbirii, au fost discutate, in principal, relatiile dintre Romania si Marea Britanie, precum aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste relatiile bilaterale, Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca, dupa Brexit, vor fi importante actualizarea si aprofundarea parteneriatului strategic dintre Romania si Marea Britanie, care sa cuprinda atat aspecte economice, cat si privind securitatea, apararea si relatiile externe.

Referitor la Brexit, Presedintele Romaniei a subliniat ca o retragere ordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana este atat in interesul Marii Britanii, cat si al Uniunii. in acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a apreciat ca Acordul de Retragere convenit de cele doua parti ramane in continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, limitand consecintele negative generate de Brexit si garantand drepturile cetatenilor din Uniune care traiesc, lucreaza sau studiaza in Marea Britanie.

Presedintele Romaniei i-a transmis premierului Boris Johnson ca prioritatea majora a tarii noastre este protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie. in acest context, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca, si in perioada urmatoare, cetatenii, atat cei europeni din Marea Britanie, cat si cei britanici din UE 27, trebuie sa ramana o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta vietile acestora sa fie reduse cat mai mult posibil.

Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Presedintele Romaniei ca protejarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit reprezinta un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar actiunile autoritatilor britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Cu privire la drepturile cetatenilor britanici din Romania dupa Brexit, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca acestea vor fi protejate, asigurandu-se reciprocitatea cu drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie”.