Premiera. Dacian Ciolos, ales liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European: „Am dovedit ca suntem parte integranta a fortelor politice relevante ale Europei”

5

Fostul premier Dacian Ciolos a fost ales miercuri liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European. Europarlamentarul USR PLUS a obtinut 64 de voturi ”pentru” si 42 de voturi ”impotriva”.

Loading...

Potrivit Politico, sefia grupului il propulseaza pe Ciolos intr-o pozitie extrem de puternica, pentru ca Renew Europe va arbitra practic orice decizie importanta din Parlamentul European, dat fiind ca marile partide PPE (popularii) si PES (socialistii) au pierdut serios din locuri si au nevoie de un aliat pentru majoritate.

Dacian Ciolos a devenit favorit clar dupa ce Nathalie Loiseau, reprezentanta En Marche si fost ministru pentru chestiuni europene, si-a antagonizat o mare parte a membrilor grupului in timpul primelor discutii din grup.

Saptamana trecuta, pe 12 iunie, grupul politic centrist din Parlamentul European (PE), intitulat pana acum ALDE, la care au aderat eurodeputatii francezi pro-Macron a fost redenumit ‘Renew Europe’, o formula care nu mai contine termenul de ‘liberal’, pentru a evita conotatiile acestuia in Franta.

Prima reactie a lui Ciolos

„Presedintia grupului Renew Europe e doar un pas in constructia politica pe care am gandit-o in ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar inceputul proiectului nostru.

Am dovedit ca meritam incredere la alegerile din 26 mai, am dovedit ca suntem parte integranta a fortelor politice relevante ale Europei. Vom continua sa aducem cat mai mult din Europa in Romania prin activitatea noastra la Bruxelles si in cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide in toata tara.

Acum trecem la pasul urmator si incepem constructia politica interna prin care sa le oferim cetatenilor romani un viitor asa cum il merita”.