PNL, actiune de protest in fata Ministerului de Interne: Au fost pusi 400 de pantofi „pentru fiecare copil care dispare anual”

8

PNL a organizat sambata o actiune de protest in fata sediului Ministerului de Interne, punand pe asfalt mai multe perechi de incaltaminte. Familia Luizei Melencu traieste de patru luni de zile tortura intrebarilor fara sfarsit, fara sa aiba idee daca adolescenta mai este in viata. In situatia lor, asteptand un raspuns, sunt sute de familii.

Loading...

La inceputul anului, in statisticile politiei erau disparuti peste 2000 de oameni, dintre care 534 copii. intr-un dramatic manifest al acestei statistici sumbre, in fata sediului Ministerului de interne au fost lasate, sambata, sute de perechi de pantofi.

Cristina Traila, deputat PNL: “Vedem indolenta autoritatilor de 30 de ani. Sunt copii care au disparut de multi ani de zile, sunt intre filele unui dosar si atat si nu doar un semn de intrebari ridicam azi”.

Pe site-ul politiei sunt doar pozele a 17 copii disparuti. Cel mai vechi caz este din 2004, cand un baietel care avea atunci doi ani a disparut dintr-un sat din Sibiu. in 25 de ani, in dosarul sau nu s-a clintit o fila.

Si nu este singurul caz. in ziua in care s-a instalat in functie, noul sef de la interne a promis ca se va ocupa de aceasta problema grava.

Reporter: “Sunteti pregatit sa rezolvati problemele acestea?”

Mihai Fifor: “Da, de asta sunt aici.”

Reporter: “Ati apucat sa va intrebati colegii cati copii disparuti sunt in Romania?”

Mihai Fifor: “Asta vom discuta in cursul acestei zile”.

ONG-urile spun ca se lovesc adesea de mentalitati nedemne si de scenarii care presupun ca fetele pleaca de buna voie cu feti-frumosi seducatori si isi traiesc viata uneva departe.

Ioana Sandescu, reprezentant “eLiberare”: ”intodeauna presiunea se pune pe victima. Cand avem de-a face cu victime ale traficului de persoane, auzim prostituate de 12 ani.”

Reporter: “Cum adica?”

Ioana Sandescu: “Acestia sunt copii care ajung sa fie exploatati, sa fie vanduti pentru sex si alte lucruri si noi stam linistiti si oarecum ne linistim constiinta ca de fapt sunt acolo pentru ca vor, ar fi trebuit sa faca ceva, daca voiau sa faca puteau sa scape. Nu intodeauna se intampla lucrul asta”.

Intre timp, Ministerul de Interne a pus in dezbatere publica o noua lege care le-ar permite politistilor sa localizeze telefoanele persoanelor disparute, separat de STS.

Liberalii sustin ca, potrivit cifrelor oficiale, in Romania, in 2018 au fost dati disparuti 4000 de minori si au fost gasiti doar 3600 dintre acestia, astfel ca 410 sunt in continuare cautati.

Din acest motiv, liberalii au pus pe jos in fata sediului MAI 400 de perechi de incaltaminte, ”pentru fiecare copil care dispare anual”, pentru a atrage atentia ca tragedia de la Caracal nu este singulara.

PNL sustine infiintarea unor structuri specializate in cadrul judetelor/regiunilor cu personal si logistica specializata, care sa preia, din prima etapa, cazurile de persoane disparute sau rapite, fiind evident ca politistii de ordine publica sunt depasiti de complexitatea unor asemenea cazuri.

Sursa: Protv