Planul lui Ludovic Orban a iesit la iveala: Klaus Iohannis poate sa egaleze recordul lui Iliescu la prezidentiale si nu se mai ajunge in turul 2!

24

O singura data in Romania post-decembrista a castigat un candidat alegerile prezidentiale din primul tur si acum urmasii Bratienilor vor sa repete ‘Duminica Orbului’.

Loading...

„In 2014 ne-am luptat cu postasii care duceau pliante cu minciuna gogonata ca Iohannis taie pensiile, ne-am luptat cu sefii de post care nu ne lasau sa facem campanie, ne-am luptat cu toate serviciile deconcentrate, ne-am luptat, practic, cu aproape intreg aparatul de stat si cu toţi primarii care ne impiedicau sa realizam campania. Cu toate astea, in 2014, Klaus Iohannis a castigat alegerile si le-a castigat fara drept de apel in turul II. Va cer ca in 2019 sa castigam alegerile din primul tur, putem fara nicio problema sa castigam alegerile inca din primul tur cu un scor la care nu se asteapta nimeni. Va garantez ca avem aceasta capacitate de a le castiga chiar la o diferenţa foarte mare de al doilea clasat”, a declarat joi liderul PNL, Ludovic Orban, la o intalnire de partid in Targoviste.

iIn sala s-a aflat si Klaus Iohannis, candidatul partidului, aflat pe primul loc in sondajele de opinie, el fiind cotat cu scoruri apropiate de 40% la cele mai importante case de sondaje.

Potrivit legii, un candidat la prezidentiale poate sa castige din primul tur doar daca il voteaza 50% + 1 din toate persoanelor cu drept de vot din Romania. Sunt circa 19 milioane de alegatori inscrisi in actele oficiale. In 2004, 2009 si 2014 au fost la prezidentiale cate aproximativ 10 milioane de alegatori in primul tur. Un candidat ar castiga din primul tur doar daca ar obtine peste 90% din voturi la o asemenea prezenta, sau cu un scor mai mic cu conditia sa creasca prezenta la urne.

Ion Iliescu a reusit pe 20 mai 1990, in ce-a ramas in istoria politica cu titlul generic ‘Duminica orbului’, singura asemenea performanta, el fiind ales Presedinte din primul tur cu 85% din voturi si o prezenta uriasa la urne (86,19%).